Ce amenzi riscă cei care nu respectă izolarea la domiciliu. Au fost deschise mai multe dosare penale

Reprezentanţii DSP Alba au fost primii care au anunțat că au dat deja amenzi mai multor persoane care nu au respecta obligația de a rămâne în izolare la domiciliu. Potrivit autorităților, trei bărbați și o femeie vor avea fiecare de plătit o amendă de 20.000 de lei. În total, autoritățile au deschis și 18 dosare penale pentru cei care zădărnicesc eforturile autorităților de a combate infectările cu COVID-19. 

Cei de la Direcția de Sănătate Publică din Alba au fost primii care au anunțat că, în baza legii, din cauza nerespectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea bolilor transmisibile, trei bărbați și o femeie au fost sancționați fiecare cu o amendă de 20.000 de lei.

„DSP Alba, prin inspectorii sanitari, a aplicat, luni, 4 sancţiuni cu amendă contravenţională în cuantum de 20.000 lei fiecare, la 4 persoane aflate în izolare la domiciliu, care au venit din Italia şi nu au respectat această măsură până la terminarea perioadei de izolare de 14 zile. Este vorba despre un bărbat dintr-o comună şi de o femeie şi doi bărbaţi din altă comună, rude între ele. Sancţiunile au fost aplicate în baza HG nr. 857/2011 pentru nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, a măsurilor stabilite în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile”, au spus reprezentanţii DSP Alba.

În paralel, autoritățile române au anunțat deschiderea a 18 dosare penale pentru infracţiunea de zadarnicire a combaterii bolilor.


Alertă în județul vecin. Un autocar venit din zona roșie a trecut prin vamă ca prin unt


Autoritățile au făcut și un apel la public, în conferința de duminică noaptea. Ministrul de Interne, Marcel Vela, i-a rugat pe români să dea dovadă de responsabilitate individuală și să nu pună în pericol sănătatea familiei și a comunităților în care locuiesc.

Tot în cursul nopții de ieri, autoritățile au actualizat și extins lista localităților care se află în zona roșie și zona galbenă.


Autoritățile au anunțat măsuri fără precedent din cauza coronavirusului


Ministrul Vela a atras atenția și asupra faptului că cei care mint în declarațiile pe care le completează la intrarea în țară vor fi anchetați și se vor alege cu un dosar penal. Verificările, a mai spus ministrul, se vor face în cascadă, apelându-se inclusiv la polițiștii din mediul rural pentru a verifica zonele de proveniență a celor intrați în țară prin frontierele terestre.

“Vom avea verificări în cascadă, prin poliție, dacă cetățeanul respectiv a respectat adevărul când a completat declarația. Când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. Este un apel la responsabilitate”, a spus Marcel Vela.

Fii primul care comentează! despre "Ce amenzi riscă cei care nu respectă izolarea la domiciliu. Au fost deschise mai multe dosare penale"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
DIGI24: Toate școlile din România ar putea fi închise câteva săptămâni!

Închide