Evenimentele astronomice din 2019, vizibile și din județul Satu Mare

Cea mai lungă eclipsă de Lună la Satu MareCea mai lungă eclipsă de Lună la Satu Mare

Serviciul de Astronomie al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad  a publicat o lista cu cele mai importante evenimente astronomice care vor avea loc în 2019 și care vor fi vizibile și din țara noastră. Este vorba despre două eclipse de Lună și tranzitul lui Mercur.

Prima eclipsa a anului este una totala de Luna

Eclipsa totala de Luna din 21 ianuarie 2019 – eclipsa este vizibila din Pacific, America, Europa si Africa, durata eclipsei totale fiind de 1 ora si 3 minute.

Din Romania eclipse se poate observa in dimineata zilei de 21 ianuarie, Luna apunand in eclipsa partiala. Momentul maxim al eclipsei este la ora 7.12.

A doua eclipsa a anului este o eclipsa partiala de Luna

Eclipsa partiala de Luna din 16 iulie 2019 – eclipsa va fi vizibila din America de Sud, Europa, Africa, Asia si Australia, magnitudinea maxima a eclipsei fiind de 0.657 (65.7%).

Din Romania eclipsa se va vedea in intregime in noaptea de 16/17 iulie, faza maxima a fenomenului avand loc la ora 0.30 (17 iulie).

Ultimul eveniment important al anului este tranzitul lui Mercur

Tranzitul lui Mercur din 11 noiembrie 2019 – tranzitul va fi vizibil din America de Nord, America de Sud, Atlantic, Europa, Africa, vestul Asiei si Antarctica, distanta la care Mercur va trece de centrul discului solar fiind de 75.9″. Tranzitul este cel mai apropiat din ultimii 49 de ani, iar urmatorul mai apropiat se va produce abia in 2190. Este cea mai mica distanta atinsa la un tranzit al lui Mercur intr-o perioada de 220 de ani.

Din Romania tranzitul se va vedea la finalul zilei, Soarele apunand chiar in preajma maximului tranzitului.

La toate astea se adaugă curenții meteorici.Fii primul care comentează! despre "Evenimentele astronomice din 2019, vizibile și din județul Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Județul Satu Mare
FOTO. Comandă șoc. Curierul i-a adus pachetele sparte unei sătmărence

Închide