FOTO. Atenție, sătmăreni! Urșii și-au extins arealul la Luna Șes. Coboară aproape de zonele locuite

Serviciul Salvamont a vine cu o serie de recomandări pentru amatorii de plimbări în zona Luna Șes. Grație liniștii din ultimele două luni, urșii și-au mărit aerealul, iar turiștii sunt rugați să respecte regulile pentru a evita întâlnirea cu ursul brun. Pădurarii spun că animalele coboară spre zonele locuite, dar nu sunt agresive și sunt doar în căutare de mâncare prin pădure. 

Serviciul Public Salvamont Satu Mare a venit cu o serie de recomandări pentru turiștii care sunt amatori de plimbări montane, iar la Luna Șes riscă să dea nas în nas cu ursul brun.

“Cu sprijinul lucrătorilor silvici, în cazul de făță a domnului pădurar Ștern Bogdan, căruia îi aduc mulțumiri pe acestă cale, aducem la cunoștința montaniarzilor următoarele recomandări”, spun cei de la Serviciul Salvamont, care îi roagă pe turiști să se deplaseze pe poteci, să își păstreze alimentele închise în portbagaj sau agățate de copac, nu în cort și să campeze în zonele destinate.

RECOMANDĂRI pentru amatorii de excursii montane

• Deplasarea în zona montană să se facă doar pe potecile marcate, fără abateri (scurtături) de la traseul marcat

• În timpul deplasării pe poteci, mai ales când acestea traversează desișuri, sunt recomandate discuțiile cu voce ridicată pentru a ne face simțită prezența.

• Camparea să se facă în locuri deschise (poieni, fânațe) cunoscute și consacrate acestui scop

• Alimentele să fie păstrate pe cât posibil închise, mai ales peste noapte (potbagaj auto) sau agățate înalt în copac, sub nici-o formă în cort!

• Datorită restricțiilor de trafic impuse de pandemia Covid 19, timp de două luni a fost o liniște neobișnuită în zona montană, fapt pentru care și urșii și-au extins habitatul coborând aproape de zonele locuite

• Urșii din imagine sunt din arealul Luna Șes, ursoaica și cei doi pui fiind localizați în zona de creastă dintre Valea Talna și Valea Brada , iar exemplarul adult fiind observat într-un areal cuprins intre P-na Boroș-Cabana Boda-Muntele Mic-Triholmuri (practic bazinul hidrografic al Bradelor).

• Din informările primite de la pădurari și vânătorii negreșteni, urșii din zonă nu sunt agresivi, ei își văd de drumul lor și evită omul. O atenție sporită în acest sens, este legată de culegătorii de ciuperci!…care știm că umblă în liniște, în afara potecilor, căutând ciuperci la marginea și în interiorul desișurilor, acolo unde și probabilitatea de a da nas în nas cu ,,ursache” este cea mai mare.

• Să nu uităm că noi suntem oaspeți în habitatul lor, de aceea, pentru a ne bucura de o zi de drumeție de neuitat, trebuie să respectăm natura și legile ei, multe nescrise!

În timpul stării de urgență, salvamontiștii au publicat pe Facebook imagini cu o ursoaică cu pui care a fost reperată tot în zona Luna Șes. Au precizat atunci că urșii se află în județul nostru doar în căutarea de noi surse de hrană, neavând spații adecvate de adăpost.

1 Comment on "FOTO. Atenție, sătmăreni! Urșii și-au extins arealul la Luna Șes. Coboară aproape de zonele locuite"

  1. Hai sa nu le mai taiem padurile…si atunci poate nu o sa mai avem probleme….

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Luna Șes, Serviciul Salvamont
FOTO. Cum arată “marea relaxare” la sătmăreni: acte de vandalism, gunoaie, lipsă de civilizație

Închide