FOTO. Explicațiile Bisericii Ortodoxe Satu Mare despre jurământul pe alcool

Jurământ cu număr de înregistrare, parafa bisericii și semnătura preotului. Practica medievală de la Tășnad, acolo unde problemele cu alcoolul, sunt rezolvate pe cale … birocratică. Un preot a explicat pentru PresaSM despre ce este vorba în această practică.

”Este o practică în zona Tășnadului ca țiganii să se uite de băutură. Variantele sunt multiple: deloc, 100 ml de tărie, două sticle de bere, 500 ml de vin etc. Ideea este că ei cer adeverință din două motive: să le arate potențialilor angajatori că nu consumă deloc sau consumă cu moderație alcool”, a spus un preot pentru PresaSM.

Reamintim faptul că o situație desprinsă din filmele de comedie a fost înregistrată la Parohia Ortodoxă Tășnad din cadrul Protopopiatului Ortodox Carei. Preotul paroh Marian Crainic, fost protopop de Carei, a ”certificat” un jurământ, potrivit căruia un individ se angaja să nu mai bea alcool până în decembrie 2020, în afară de un litru de bere pe zi.

Dincolo de un oarecare primitivism, suprinde faptul că o instituție care se pretinde serioasă – precum Biserica Ortodoxă – se coboară la astfel de practici cu valențe tragi-comice.

Redăm mai jos jurământul bărbatului, fan declarat al Zeului Bachus.

”Prin prezenta, noi, Oficiul Parohial Tășnad, adeverim că domnul D. Otillo, din Tășnad, județul Satu Mare, a depus jurământ ca începând de azi, 17.06.2019, ora 0.00, și până la Crăciunul din 2020, nu pune alcool în gura lui, în afară de un litru de bere pe zi. Așa să-i ajute Dumnezeu”, se arată în documentul obținut de PresaSM.

4 Comments on "FOTO. Explicațiile Bisericii Ortodoxe Satu Mare despre jurământul pe alcool"

 1. fratilor !
  nu pune alcool in gura lui!
  doar 1 litru de bere la zi!

  View Comment
 2. juramantul nu- i valabil ,daca numele nu e scris corect,dar bani aduce preotului,omul mai bea un litru pe zi.Dar la el cate ore are o zi?6-7?

  View Comment
 3. Conducerea Presa SM! De ce nu vorbiti despre faptul ca patronii cer aceasta adeverinta (care -i pe gratis) pentru ai angaja niste oameni!?!? Daca nu ii duci aceasta adeverinta, nu te angajeaza. Despre faptul patronilor de ce nu vorbiti???? Voare face bine? Nu e o discriminare cumva? PresaSm de ce nu face o tema pe a ceasta intrebare??????????

  View Comment
 4. Spanciu Silvia | septembrie 29, 2019 at 15:18 |

  https://www.presasm.ro/foto-explicatiile-bisericii-ortodoxe-satu-mare-despre-juramantul-pe-alcool/. Oricum, o astfel de adeverință nu are nicio valoare legală, indiferent cine o cere sau cine o semnează.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Biserica Ortodoxă
FOTO. Jurământ halucinant la Parohia Tășnad: ”Nu bea alcool, decât un litru pe zi!”

Închide