FOTO. Poluare masivă pe râul Someș, în municipiul Satu Mare


Poluarea din râul Băița a ajuns în râul Someș și se află la granița cu Ungaria, informează cei de la Apele Române. Poluarea provine de la Exxplo Mining, companie care va suporta cheltuielile. Nu au fost semnalate incidente de mortalitate piscicolă, mai precizează autoritățile.

Încă de ieri, specialiștii Apele Române Someș-Tisa spun că sunt în alertă și monitorizează unda de poluare. Partea ungară a fost informată și este și ea în alertă.

“Pe principiul ”poluatorul plătește”, S.C. Explo Mining COAL S.R.L. va suporta toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislației în vigoare. Nu este semnalată mortalitate piscicolă”, informează cei de la Apele Române.

Specialiștii spun că, potrivit primelor analize, au fost depășite valorile normale de metale, fier, mangan, cupru și zinc. Probele au fost prelevate de pe Someș, secțiunea Satu Mare.

“Avem primele rezultate la analizele de apă: sunt caracteristice apelor de mină indică depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate, respectiv la metale (fier, mangan, cupru, zinc). Specialiștii noștri au prelevat probe de apă din râul Someș și din secțiunea Satu Mare. Inspecția Bazinală de Apă s-a deplasat la fața locului și a trasat prin procesul verbal de constatare trei măsuri obligatorii și imediate pentru poluator: să ia toate măsurile pentru diminuarea și eliminarea poluării; să depolueze și să igienizeze de urgență malurile și albia majoră a cursului de apă Băița; să monitorizeze calitatea apelor de mină care ajung în cursul de apă. În urma centralizării rezultatelor analizelor de apă, vom comunica poluatorului tipul de sancțiuni pe care le va suporta conform prevederilor legale”, se arată într-o informare făcută de Apele Române.

Specialiștii trag și un nou semnal de alarmă celor care sunt responsabili de perimetrele miniere.

“Reluăm avertismentele adresate permanent administratorilor de perimetre miniere care sunt direct responsabili cu gestionarea închiderii şi ecologizării acestor zone. Apele de mină neepurate sau insuficient epurate, precum și iazurile de decantare reprezintă surse de risc major pentru calitatea cursurilor de apă”, mai spun cei de la Apele Române.

Sursa de poluare provine din debușarea apelor de mină din perimetrul minier Nistru –Câmpurele. Acestea au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băița, apoi în râul Lăpuș și în Someș. Acest eveniment a avut loc în urma colectării unei cantități semnificative de apă provenite din precipitațiile înregistrate în județul Maramureș în ultimele luni.Fii primul care comentează! despre "FOTO. Poluare masivă pe râul Someș, în municipiul Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre poluare
FOTO/VIDEO. Ungaria arată cu degetul spre România: “Covoare” de mizerie pe Someș și Tisa

Închide