FOTO. Unde ar putea fi mutată Biblioteca Județeană. Ar putea avea și cinematograf

PresaSM a aflat care sunt cele trei clădiri selectate de către Consiliul Județean în vederea cumpărării și mutării, ulterior, a Bibliotecii Județene. Iar unul dintre imobile vine la pachet cu un cinematograf pentru proiecții de filme artistice. 

Dintre ofertele primite, Consiliul Județean s-a decis asupra a trei clădiri care respectă cerințele minime pentru a găzdui Biblioteca Județeană.

Potrivit informațiilor PresaSM, este vorba despre imobilul aflat pe strada Uzinei, nr.1, adică clădriea fostului Cinema “Luceafărul”, actualul sediu al Centrului de Dializă.

O altă clădire luată în calcul este Complexul Dana din Micro 17.

În cărți este și mutarea bibliotecii în clădirea mall-ului Ankora, în zona centrală. Potrivit informațiilor PresaSM, propunerea proprietarilor de la Ankora este predarea inclusiv a sălii de cinema pentru ca aceasta să poată găzdui proiecții artistice.

Următoarea etapă este cea a negocierilor, în care autoritățile vor discuta cu proprietarii, pentru a vedea care este cea mai bună ofertă.

Guvernul României a alocat suma de 12 milioane de lei pentru cumpărarea unui sediu nou pentru Biblioteca Județeană, asta după ce autoritățile s-au plâns ani de zile că au de plătit sume extrem de mari pentru închirierea actualului sediu. Peste 10.000 de euro costa chiria pe care sătmărenii o plăteau pentru locația centrală în care se află acum Biblioteca Județeană.

Având în vedere situația actuală a Bibliotecii Județene, care are un număr total de volume de circa 450.000 și o frecvență de vizitatori de circa 500 persoane/zi, respectiv Legea Bibliotecilor nr. 334/31.05.2002, care prevede o suprafață minimă de 0,015 mp/locuitor, la populația actuală a județului Satu Mare se estimează ca necesară o suprafață utilă de circa 5.000 de metri pătrați.

Încă din 2014 autoritățile județene discută despre necesitatea unui nou sediu pentru Biblioteca Județeană. Una dintre ideile luate în calcul a fost și construirea unui sediu nou pe strada Mihail Kogălniceanu. Investiția ar fi fost una substanțială, iar autoritățile promiteau finanțare prin deja celebrul PNDL.

2 Comments on "FOTO. Unde ar putea fi mutată Biblioteca Județeană. Ar putea avea și cinematograf"

  1. Acuma bătălie pe interese ….!!!!

    View Comment
  2. Vă atrag atenția că lângă centrul de dializă, există fostul cinemetograf Luceafărul care este gol și în paragină. Proprietarul este poate chiar Statul Român, administrat de Centrul Național al Cinematografiei sau ceva de genul ăsta, sigur nu este al primăriei. Dar dacă negociați cu Statul, poate ieșiți mai bine cu chiria. Clădirea are nevoie de renovare. Asta ca idee.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Biblioteca Județeană
FOTOGALERIE. Sediul SF pentru Biblioteca Județeană Satu Mare. În plin centru

Închide