FOTO/VIDEO. Marșul “vestelor albastre” la Satu Mare: “Vrem respectul celor pentru care muncim”

Marșul “Vestelor Albastre” la Satu Mare. Sute de sătmăreni, greviști și susținători, inclusiv sindicaliști din alte județe, s-au adunat în fața fabricii Electrolux din Satu Mare pentru a porni într-un marș prin oraș. Muncitorii solicită creșterea salariilor, odată cu renegocierea contractului colectiv de muncă. Negocierile purtate cu conducerea fabricii au eșuat.


Eveniment în desfășurare…


UPDATE 10:35 Discursuri ale liderilor sindicali, în fața greviștilor

Sindicaliștii spun că se bucură de faptul că Liviu Dragnea s-a sesizat și că sindicatele vor fi chemate la dialog. Sindicaliștii au spus că doresc un dialog adevărat, nu un monolog.

UPDATE 10:19 Procedură de urgență la ITM pentru verificarea plângerilor

Liderii de sindicat au apelat la nivel central pentru a insista asupra ITM Satu Mare, în vederea verficării plângerilor depuse. S-a promis că cele vor fi rezolvate cu celeritate, a spu unul dintre liderii Cartel Alfa.

Sesizări au fost depuse cu privire la neacordarea/acordarea incorectă a tichetelor de masă. Muncitorii s-au plâns și de condițiile de muncă, dar și de faptul că ar fi fost făcute angajări în timpul grevei.

UPDATE 10:10 Sindicalitși: “Dragi colegi, vă mulțumim”

Sindicalitșii s-au oprit în fața Casei de Cultură a Sindicatelor.

Sindicaliștii vor înainta o scrisoare Prefectului județului Satu Mare. Greviștii au precizat că nu au fost chemați la negocieri, după 14 zile de grevă, pentru aplanarea conflictului de muncă. Sindicaliștii spun că în afara unei concilieri la ITM și o discuție mediată de Prefect, conducerea nu a deschis negocierea pentru rezolvarea problemelor.

Liderii de sindicat au precizat în scrisoarea lor că cei din conducerea fabricii folosesc tactica “înfometării”.

“Cerea creșterii salariale este una legitimă,” a spus Vasile Dârle.

Greviștii au refuzat creșterea salarială propusă de conducerea fabricii, de 5%. În total, cu beneficii, creșterea ar fi de 11%, dar sindicaliștii spun că ea nu este una corectă, având în vedere că o parte din bani se primesc drept bonus de prezență, pierdut în cazul unor zile de concediu medical.

Liderii de sindicat au făcut un apel la Prefectură pentru un dialog mai bun cu cei de la ITM.

“Vrem respectul celor pentru care muncim,” a spus un alt lider de sindicat.

UPDATE 10:04 Sindicaliștii au ajuns în fața sediului Prefecturii

Circulația pe cele două mari bulevarde a revenit la normal.

UPDATE 09:55 Greviștii se îndreaptă spre Piața 25 Octombrie

Angajații și-au exprimat speranța că acțiunea de la Satu Mare va avea ecouri și în alte orașe din țară, acolo unde muncitorii sunt plătiți cu salarii care nu le garantează o viață decentă.

UPDATE 09:44 Bulevardul I.C.Brătianu, blocat. Greviștii: “Nu cedăm”

Bulevardul I.C.Brătianu a fost blocat. Greviștii fac apel la unitate.

UPDATE 09:25 Greviștii își continuă marșul prin oraș

Înarmați cu fluiere, vuvuzele și tobe, greviștii își continuă marșul prin oraș, spre zona centrală veche. Angajații scandează în continuare că nu vor ceda și nu se vor opri din grevă.

UPDATE 09:23 Mesaj către conducerea Electrolux: ”Demisia”

Ajunși la Poarta 2, greviștii au scandat în cor “Nu cedăm” și “Demisia”.

Greviștii au pronit spre Bulevardul I.C.Brătianu.


Cei peste 400 de angajați ai Electrolux Satu Mare, aflați în grevă de peste două săptămâni, și-au dat întâlnire în această dimineață în fața fabricii pentru a porni într-un marș prin centrul municipiului Satu Mare. Alături de ei sunt și susținători și sindicaliști din alte județe ale țării. Bogdan Hossu, președinte al Cartel Alfa și prim-vicepreședintele organizației sindicale, Liviu Apostoiu, au veni și ei la Satu Mare pentru a se alătura mișcării de protest.

Greviștii vor porni de la intrarea fabricii de pe Calea Traian, vor traversa Bulevardul I.C.Brătianu pentru a ajunge în Piața 25 Octombrie.

La marș au fost chemați și susținători ai greviștilor, indiferent că sunt membri ai familiei, prieteni sau doar sătmăreni care susțin cauza muncitorilor.

Marșul “vestelor albastre”, după model francez

Ideea organizării unui marș a fost vehiculată încă din prima săptămână de grevă, când sindicaliștii au spus că vor lua în calcul organizarea unui marș al “vestelor albastre”, culoarea sindicatului Cartel Alfa. Denumirea a fost inspirată de mișcările sociale din Franța, unde “vestele galbene” sunt angajate în acțiuni de protest față de salarizarea și taxarea din Hexagon.

Nu este pentru prima dată când angajații Electrolux organizează, sub conducerea sindicatelor, un marș de protest pentru a obține salarii și condiții de muncă mai bune.


Citește și:

Reacția Electrolux, înainte de marșul “vestelor albastre”

Greviștii sătmăreni, pregătiți pentru marele marș


Pe parcursul celor aproape trei săptămâni de grevă, muncitorii au spus că nu doar salariile îi nemulțumesc, ci și atmosfera și condițiile din fabrica de la Satu Mare.

Potrivit sindicaliștilor, scrisori de susținere au fost transmise pentru muncitorii sătmăreni și din partea colegilor din fabrica din Polonia și de la cea din Jászberény, Ungaria.2 Comments on "FOTO/VIDEO. Marșul “vestelor albastre” la Satu Mare: “Vrem respectul celor pentru care muncim”"

  1. cetațean | martie 21, 2019 at 15:02 |

    Acești oameni doresc respect, doresc o viață decentă, doresc să-și poată crește copiii. Adică doresc normalitatea! Chiar nimeni nu-i poate ajuta? Când se va aboli SCLAVIA N ROMÂNIA???!!!

    View Comment
  2. Anul acesta sunt alegeri in Cartel Alfa, la nivel national. Daca vrem sa ne fie mai bine, nu e suficient sa se faca greva la o singura companie. Trebuie manifestat impotriva guvernului si presedintiei, ca nimeni nu a venit cu proiecte clare pentru tara. Si, sincer, cand i-am vazut pe grevisti mancand seminte si scuipand cojile pe jos, ma gandesc ca la asa nivel de cultura, normal ca suntem vazuti ca niste oameni primitivi.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Electrolux
Reacție de urgență a conducerii Electrolux înaintea marelui miting din Satu Mare

Închide