FOTO/VIDEO. Ministrul Muncii, despre greva de la Electrolux: Am venit să mediez. “Sunt lucruri foarte grave”

Ministrul Muncii a venit la Satu Mare pentru a încerca să medieze conflictul de muncă de la Electrolux. Prima întâlnire a avut loc la sediul Prefecturii. 

UPDATE 11:33 Ministrul Muncii: Voi solicita clar, respect pentru muncitorul român

Ministrul a precizat că scopul principal al vizitei la Satu Mare este acela de a înțelege conflictul de muncă de la Satu Mare. Discuții au avut loc și cu privire la problemele reclamate față de ITM, dar ministrul nu a făcut alte precizări.

“Eu voi căuta calea legală. Trebuie să vedem cum s-a ajuns la această situație și vă promit că stau la Satu Mare cât pot de mult,” a spus ministrul. Oficialul a precizat că va fi prezent mâine la ședința de Guvern, dar ar putea reveni la Satu Mare.

În ceea ce privește revendicările, ministrul a spus că a înțeles că angajații își doresc respect.

“Voi solicita clar, foarte tare, respect pentru muncitorul român,” a spus Marius Budăi. “Ceea ce își doresc cei 400 de angajați este ceea ce ne dorim toți, respect.”

UPDATE 11: 17 Ministrul Muncii a avut o primă discuție cu autoritățile județene și cu liderii de sindicat

“Probabil că domnul ministru a vrut să vadă de la noi, doleanțele noastre, problemele cu care ne confruntăm, inclusiv cu instituțiile statului, nu doar cu patronatul,” a declarat la ieșirea de la consultări Vasile Dârle, liderul Cartel Alfa.

Ministrul s-a interesat de stadiul negocierilor, revendicările muncitorilor, dar și situația tichetelor de masă. Budăi ar fi precizat că nu are pârghii pentru rezolvarea conflictului, dar vrea să discute, ca reprezentant al Guvernului, cu conducerea Electrolux.

O solicitare a fost făcută către liderii de sindicat pentru a adunat muncitorii aflați în grevă în vederea unei discuții cu ministrul.

Discuții au loc între ministru și șeful ITM Satu Mare, cu privire la sesizările depuse de muncitorii de la Electrolux.

“Noi susținem în continuare că ceea ce s-a făcut este o ilegalitate,” a precizat Faur.

“Pe noi ne interesează măsurile luate. Îi mulțumim ministrului Muncii pentru că a depus efort de a veni și de a încerca să rezolve”, a spus Dârle.

Compania a venit și cu un punct de vedere cu privire la problema tichetelor de masă. 


Ministrul Muncii a venit la Satu Mare spunând că dorește să medieze conflictul de muncă de la Electrolux. Ministrul spune că știe despre grevă încă de când a început. Oficialul va avea întrevederi și cu liderii, dar vrea să discute și cu muncitorii aflați în grevă.

“De foarte mult timp există acest conflict de muncă în Satu Mare. Am venit să văd ce se întâmplă aici. Să discut cu toate părțile interesate. Să văd și poziția angajaților, angajatorilor și a instituțiilor statului din județ,” a spus Marius Budăi înainte de discuțiile cu liderii de sindicat. Trebuie să vedem care sunt problemele oamenilor și cât pot eu să mediez acest conflict.”

Budăi a spus că vrea să îi pună la masă pe toți cei implicați.

Întrebat despre situația greviștilor, unii care au ajuns să doneze sânge pentru a primi tichete de masă, ministrul a precizat că situația este una gravă.

“Sunt lucruri foarte grave,” a spus ministrul Muncii la sosirea la Prefectură. Oficialul a precizat că a venit la Satu Mare pentru a media conflictul.

Urmează o întâlnire cu liderii de sindicat, dar ministrul a spus că dorește inclusiv să se vadă cu greviștii.

Sindicaliștii au adus acuzații grave celor de la ITM, care, spun aceștia, nu au acționat în beneficiul salariaților. Sute de persoane au depus plângeri cu privire la faptul că nu și-au primit tichetele de masă. Situația a devenit gravă după ce greva s-a prelungit, iar oamenii se confruntă cu situația de a nu a avea bani pentru facturile de iarnă și sărbătorile pascale.

Mai mult, sindicaliștii îi cer ministrului o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii Dialogului Social. Ministrul a spus că se lucrează la noua lege.

“Amendamentele au fost transmise,” reamintesc liderii de sindicat, asta încă din 2012. “Cine va avea curajul să șteargă praful de pe acest document. Îmi asum în parlament și de mâine a intrat în vigoare. Cine are curajul ăsta?,” a întrebat retoric Vasile Dârle.

Urmează întâlniri cu conducerea fabricii de la Satu Mare, după discuțiile cu sindicatele.

Fii primul care comentează! despre "FOTO/VIDEO. Ministrul Muncii, despre greva de la Electrolux: Am venit să mediez. “Sunt lucruri foarte grave”"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Citește articolul precedent:
FOTO. Zona ștrandului se schimbă la față. Proiectul, lansat în dezbatere publică

Închide