INTERVIU. Andrea Varga, eleva din Satu Mare care a impresionat România prin curajul său

Andrea Varga a explicat motivul pentru care a decis ca pe foaia de examen să enumere deficiențele sistemului de învățământ din România. Elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, și președinte al Consiliului Județean al Elevilor, Andi a precizat – citată de PresaSM – că sistemul, așa cum este el astăzi, nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. În ceea ce privește protestul și mesajul său anti-sistem, sătmăreanca spune că a avut toată susținerea din partea familiei, iar reacțiile au fost în principal pozitive. 

Lucrarea de simulare a sătmărencei Andrea Varga a devenit virală și a fost preluată de toată presa națională. Tânăra elevă din clasa a XI-a de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” a explicat care au fost motivele din spatele participării sale la boicotul organizat la nivel național, dar și de ce a decis nu să dea foaia goală, așa cum prevedea protestul, ci să enumere toate nemulțumirile sale legate de sistemul de educație și nu numai.

“Aceasta este metoda prin care pot să fac vocea noastră auzită,” a spus Andrea Varga – citată de PresaSM –  explicând că a ajuns să cunoască îndeaproape problemele din sistem după ce a devenit președinte al Consiliului Județean al Elevilor.

Școala de astăzi, explică Andi – citată de PresaSM, nu îi pregătește pe tineri pentru viitor, sau cel puțin nu pentru viitorul pe care aceștia și-l doresc. Acesta este și motivul pentru care, așa cum a explicat în lucrarea sa manifest, elevii ajung să parcurgă singuri materie sau să caute în afara școlii informațiile, aptitudinile și pregătirea de care au nevoie. Iar această situație nu mai poate continua, spune Andrea.

În principal reacțiile venite în urma lucrării au fost unele pozitive, spune Andrea, atât din partea profesorilor, cât și din partea conducerii școlii. Iar Andi vrea să îi susțină și pe ceilalți elevi care au ceva de spus cu privire la modul în care funcționează sistemul de educație de la noi din țară.

“Îi susțin pe colegii care ar vrea să spună ceva dar le e frică,” spune Andrea, deși, din experiența sa, a primit doar răspunsuri pozitive la manifestul lansat: “Nu mă așteptam să fiu atât de lăudată pentru ceea ce am făcut. Știu că sunt persoane care nu sunt de acord cu acest protest […] Și din partea profesorilor am avut un feedback pozitiv, inclusiv conducerea școlii”

Primii susținători ai sătmărencei rămân părinții. “Părinții m-au susținut 100% în treaba asta. Au fost acolo 100% pentru mine,” a declarat Andrea.

“Am fost de acord cu protestul fiicei mele, de fapt, cu protestul elevilor, legat de sistemul de învățământ. Se fac schimbări din pix, se fac schimbări ale regulilor jocului în timpul jocului, îi bulversează. Toate aceste schimbări ar trebui să îi implice și pe elevi,” spune mama sătmărencei, cea care a și postat lucrarea de la simulare pe paginile de socializare.

Părinții au și avertizat-o pe tânără că printre cei care se vor ralia protestului vor fi și elevi care nu cunosc materia, dar manifestul fiicei sale a demonstrat, așa cum arată și comentariile corectorilor, că Andrea a stăpânește materia din care urma să fie examinată.

“Au fost mai mulți elevi. Eu am avertizat-o pe Andi că în spatele acestui protest se vor ascunde și elevi care într-adevăr nu aveau cunoștință despre subiectul de la română, dar se va face auzită vocea celor care cu adevărat au protestat,” a mai explicat mama elevei.

În ceea ce privește planurile pentru viitor, Andi, care este într-o clasă cu profil real va merge spre teatru.

“Despre note, nu sunt nici cea mai bună din clasă, nici cea mai slabă. Unde am interes față de materie, se și vede, notele sunt de nouă și de zece. […] Spre surprinderea tuturor, eu vreu pe mai departe să studiez Teatru,” a mai spus adolescenta.


Fii primul care comentează! despre "INTERVIU. Andrea Varga, eleva din Satu Mare care a impresionat România prin curajul său"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Bacalaureat, Colegiul Național Mihai Eminescu, elevi, municipiul Satu Mare
FOTO. Cine este tânăra sătmăreancă decedată într-un teribil accident în Belgia

Închide