Klaus Iohannis, un nou apel public după recordul înregistrat la nivel național


 Declarațiile șefului statului vin în contextul în care ieri și astăzi România a înregistrat cele mai multe cazuri noi, de la începutul epidemiei. Dacă ieri, GSC raportat 555 de noi cazuri, astăzi, datele INSP arătau 614 cazuri noi în ultimele 24 de ore. 

Klaus Iohannis, președintele României, a făcut noi declarații cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus la nivelul țării. Iohannis a început cu o scurtă trecere în revistă a situației din timpul stării de urgență, iar apoi a lansat noi apeluri la adresa Parlamentului, politicienilor și cetățenilor, toate, spune șeful statului, pentru a proteja viața cetățenilor.

Bilanț al stării de urgență

Șeful statului a început declarațiile vorbind despre documentele pregătite odată cu prima declarare a stării de urgență, dar și despre situația internațională, așa cum a evoluat ea, de la finalul lunii ianuarie.

“Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate, de protecție socială, dar și cele economice, de pe întregul mapamond. Pericolul unei răspândiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme. România a acționat la timp și eficient. Pe 16 martie am semnat decretul de stare de urgență în urma evaluării situației naționale și internaționale”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Măsurile restrictive au fost pentru evitarea unui scenariu negru, care, spune Iohannis, ar fi fost inevitabil din cauza pregătirii slabe a sistemului de sănătate din România și a cursei de achiziții făcute de toate țările lumii. La toate astea se adăuga, spune Iohannis, riscul legat de faptul că țara are o diasporă mare, prezentă în țările cu focare importante.

“Pandemia a scos la iveală o serie de fragilități precum lipsa investițiilor publice, o capacitate administrativă redusă, productivitate scăzută și un sistem economic dezechilibrat”, a decalarat șeful statului. “Lipsa de responsabilitate a guvernărilor anterioare a avut un efect negativ asupra capacității statului de a răspunde la asemnea provocări. “

Șeful statului, în schimb, a lăudat guvernarea despre care spune că a acționat eficient. Președintele i-a lăudat și pe medici, dar și pe cetățenii care s-au purtat responsabil și rațional la măsurile adoptate.

“Deși restricțiile impuse au fost fără precedent, justețea și proporționalitatea acestora au fost întărite și de comportamentul majorității cetățenilor”, a precizat șeful statului.

Președintele s-a declarat mulțumit de felul în care autoriățile au gestionat situația din lunile stării de urgență, dar a subliniat că vulnerabilitățile au arătat faptul că este nevoie de o reformă a instituților, pentru a crește capacitatea acestora de a răspunde nevoilor cetățenilor.

“România a gestionat în mod eficient această criză în timpul stării de urgență”, a subliniat șeful statului. “Reformarea marilor sisteme publice nu poate fi amânată la nesfârșit. Tot ce s-a dovedit în această perioadă că nu funcționează trebuie așezat pe o bază corectă”, a mai declarat Iohannis care spune că astfel statul va dispune de o capacitate mai bună de răspuns.

Șeful statului a făcut un nou apel public, atât la Parlament, cât și la cetățeni și politicieni

Legislația a fost slabă, sumar croită, a spus șeful statului, și nu putea să facă față unor situații excepționale, cum este cea de față.

“În spiritul Constituției, fac un apel la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul comun trebuie să fie salvarea vieții românilor și protejarea cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor ocupate”, a spus Iohannis.

“România și românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, ci de argumente solide, de a găsi soluțiile cele mai bune pentru societate. Este nevoie ca împreună, uniți, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui. Fac apel la Parlament să adopte de urgență legea necesară protejării oamenilor”, a spus șeful statului.

“Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate însă ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi să reușim acest lucru. Sănătatea noastră, a tuturor, ține și de conștiința fiecăruia”, a subliniat Iohannis.Fii primul care comentează! despre "Klaus Iohannis, un nou apel public după recordul înregistrat la nivel național"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
Ministerul de Externe face precizări după ce Austria a impus restricții românilor

Închide