Ministerul de Externe face precizări după ce Austria a impus restricții românilor

În contextul deciziilor autorităților austriece de a impune restricții la intrarea pe teritoriul Republicii Austria pentru cetățenii provenind din România și alte state, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu precizări. 

Potrivit oficialilor de la București, MAE a făcut demersuri pentru a solicita decalarea datei de implementare a acestei măsuri, față de intenția inițială de aplicare imediat după momentul anunțului, precum și pentru clarificarea modului de implementare a acestor măsuri.

“Totodată, partea română a subliniat că această măsură trebuie să afecteze cât mai puțin contactele directe dintre cele două state, mediul de afaceri și turismul, ținând cont și de proximitatea geografică, dinamica relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, precum și de faptul că Austria reprezintă un stat important de tranzit pentru cetățenii și transportatorii români. Partea română a evidențiat, de asemenea, că Austria este în prezent pe lista statelor exceptate de la măsura de carantină, fiind, totodată, una din destinațiile pentru care a fost permisă reluarea zborurilor”, se arată într-un comunica de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Amenzi și test PCR/RT pentru cei care merg din România în Austria

Ca urmare a acestor demersuri, partea austriacă a comunicat astăzi că, începând cu data de 9 iulie, ora 00.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, au informat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri.

Partea austriacă a precizat că măsura anunțată are caracter temporar, aceasta urmând a fi revizuită în funcție de evoluțiile epidemiologice.

Ministerul Afacerilor Externe continuă dialogul cu autoritățile austriece și va comunica public elementele de noutate care vor fi transmise oficial de către partea austriacă.

2 Comments on "Ministerul de Externe face precizări după ce Austria a impus restricții românilor"

  1. Pai daca toți vor sta cu frica in sân că vor primi covid ,atunci nu vor lucra până la anul viitor ,și pun eu întrebarea ” din ce vor trăi ?? Din ce își vor plăti facturile ? Din ce le vor cumpăra copiilor cele necesare pentru școală ?? Deci chiar nu-i înțeleg pe oameni !vor sa stea acasă 10 ani in șomaj ???

    View Comment
  2. Anuța draga .Pe fond ai dreptate,Dar dacă nu-i rezolvata Cauza ne termina Efectele (cov)

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Austria, coronavirus
Focar COVID-19 la un spital din țară. Cauza: O asistentă care nu credea în coronavirus

Închide