Ministrul Sănătății: Starea de alertă ar putea fi prelungită. Care sunt motivele

sursa: gov.ro

Starea de alertă ar putea rămâne în vigoare şi după 15 iunie, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-o intervenție la postul B1TV. Evoluţia epidemiei, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate sunt principalele motive pentru care oficialul de la Sănătate nu crede că va fi ridicată starea de alertă. 

Într-o intervenție la postul B1TV, ministrul Sănătății a precizat că starea de alertă ar putea fi prelungită. Tătaru spune că o decizie în acest sens va fi luată doar după o evaluare completă a situației din țară, dar, având în vedere evoluția epidemiei, noile focare și transmiterea comunitare, nu crede că pe 15 iunie se va lua o decizie de a nu mai prelungi starea de alertă.

“Din 15 iunie încă suntem în stare de alertă, iar evoluţia din aceste zile va decide, la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prelungirea sau nu a stării de alertă. Dacă nu o să mai fie stare de alertă o să avem relaxare, deşi mi-e greu să cred acest lucru. Ne trebuie o evaluare completă, iar 15 iunie nu cred că va fi data la care să nu mai prelungim starea de alertă, având în vedere şi evoluţia, focarele noi şi faptul că încă avem o transmitere în comunitate”, a declarat Nelu Tătaru, duminică seara, într-o intervenţie telefonică la B 1 Tv, citat de site-ul b1.ro.

Mai mult, ministrul a subliniat faptul că transmiterea intracomunitară a SARS-Cov-2 va continua, în România, şi pe parcursul acestei veri și asta în ciuda temperaturilor ridicate. Tătaru a precizat că doar până la 15% din transmiteri se fac de pe suprafețe, restul prin aer.

“Din previziunile noastre, în toată perioada verii, vom mai avea o transmitere comunitară, virusul nu dispare deodată. (…) Odată cu încălzirea, putem spune că tot ce înseamnă aeroflora dispare un pic mai repede sau suprafeţele nu mai fac acea transmitere pe care o făceau şi până acum. Această transmitere pe suprafeţe era una de 10-15%, restul era o transmitere prin aer”, a adăugat Tătaru.

Ministrul a reulat îndemnul de respectare a normelor de prevenire a răspândirii, “tocmai pentru a putea ajunge cât mai curând la acea viaţă cvasi-normală de la sfârşitul lui iulie – începutul lui august”.

Într-un comunicat de presă, autoritățile județene precizau că se așteptau la ridicarea stării de alertă odată cu data de 18 iunie.Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus, Ministerul Sănătății
Când vom afla dacă se deschid sau nu mall-urile. Anunțul făcut de Ludovic Orban

Închide