Ordinul lui Daea intră în vigoare: Cel mult 5 porci într-o gospodărie!

ARHIVĂ

Ordinul de ministru prin care este limitat numărul de porci pe care poate să îl dețină o gospodărie a fost publicată în Monitoriul Oficial. Astfel, în exploatațiile de subzistență nu vor putea crește mai mult de cinci porci. Cei care au mai multe suine vor trebui să se înregistreze la Registul Comerțului. 

În gospodăriile țărănești se vor putea crește doar până la cinci porci, arată Ordinul de ministru, sub semnătura lui Petre Daea, publicat în Monitorul Oficial. Practic, cei care dețin mai mult de cinci porci vor fi obligați, pe lângă înregistrarea în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, să se înregistreze și la Registul Comerțului.

Legea vine să stabilească dimensiunile exploatațiilor de suine în România. Astfel, exploatațiile de subzistență vor avea un maxim de cinci capete, cele mici între 6 și 65, cele medii între 66 și 130, iar peste 130 de capete vor avea doar exploatațiile mari.

Ordinul lui Daea nu a fost unul lipsit de controverse fiind inițial retras, iar apoi lansat, cu modificări, din nou în dezbaterea publică.

Printre cei care s-au declarat împotriva actului normativ, trăgând un semnal de alarmă cu privire la situația în care se vor afla mulți dintre crescătorii tradiționali, a fost și deputatul sătmărean Magyar Lorand.

Într-una dintre intervențiile sale, Magyar avertiza că noile reguli impuse micilor ferme îi pune în pericol pe crescători, iar prețul la carnea de porc va crește. Deputatul sătmărean sublinia și faptul că statul nu a prevăzut efentuale sisteme de susținere pentru a veni în sprijinul micilor crescători care, spune Magyar, puși față în față cu costurile înființării unor firme, vor fi tentați mai bine să renunțe la activitatea de creștere a suinelor.

Normativul mai prevede și faptul că toate suinele trebuie înregistrate în S.N.I.I.A, pentru trasabilitate, un lucru important în contextul epidemiei de pestă porcină, dar și faptul că crescătorii sunt răspunzători să comunice DSVSA schimbarea de statut a exploatației.

Ordinul datează din patru noiembrie și intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, pe data de 8 noiembrie.

3 Comments on "Ordinul lui Daea intră în vigoare: Cel mult 5 porci într-o gospodărie!"

 1. Se va scumpi carnea !!!
  MUUULT !!!!
  Asta si vor ei ,taranul tinea populatia cu pretul negociabil,ieftin si gustos .
  Eliminând tăranul (concurenta ) ,hotii(comunisti )vor putea mari pretul la carne !!!
  Sau vor creste toti câte 5 porci si vor fi mai multi porci ,având efect invers legea ,pesta mai multa si automat despăgubiri uriase !
  Pa agricultura ,va distruge fermele agricole ,nu va mai avea cui vinde cerealele …tara în saracie lucie ;directia strainătate !!!!!!

  View Comment
 2. Noi nu furam,Tiby dragă! :)))

  View Comment
 3. Gică Contra | noiembrie 9, 2019 at 17:11 |

  @Tiby Ești cam dezorganizat în exprimare. Poate ai gândit ceva interesant dar a ieșit un haos. Mai încearcă.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre crescători de animale, Magyar Lorand
”Cadou” de Paște: Carnea de porc şi de pasăre, mai scumpă cu 40%

Închide