Peste 10.000 de tineri au părăsit țara, în 2018. Satu Mare, pe locul întâi la cele mai puține oportunități

Peste 10.000 de tineri cu vârste între 15 şi 34 de ani au plecat definitiv din România în cursul anului 2018, arată datele analizate de cei de la INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate. Pe primul loc se află Capitala și județele Timiș, Bacău și Galați. Chiar dacă județul Satu Mare se află abia pe locul 27 la numărul de emigrări definitive în rândul tinerilor, potrivit analizei, județul nostru oferă cele mai mici oportunități în materie de educație, sănătate și speranță de viață.

O analiză făcută de cei de la INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, arată că în anul 2018, peste 10.000 de tineri au părăsit țara. Este vorba doar de emigrarea definitivă, nu și de cea sezonieră.

Cei mai mulți tineri au plecat din Capitală și din județele Timiș, Bacău și Galați, iar topul este închis de Sălaj, Covasna și Harghita.

Județul Satu Mare se plasează pe locul 27 în topul național. A pierdut mai puțini tineri, sub 200, decât județele Cluj, Maramureș sau Bistrița-Năsăud. Plecările din Satu Mare, și nu doar cele în străinătate, nu sunt surprinzătoare dacă ne uităm la datele unei analize realizate de Banca Mondială. Potrivit acesteia, județele care oferă cele mai mici oportunități de educație, sănătate și speranță de viață sunt în: Satu Mare (53%), Călărași (52%), Ialomița (52%) și Giurgiu (51%).

Concluziile Raportului Global al Competitivităţii scoate în evidenţă şi faptul că, la nivel general, România se află pe locul 132 în lume din 137 de ţări analizate din perspectiva capacităţii de a-şi reţine resursa umană talentată în ţară.

NOTĂ: Clasamentul național a fost realizat pe baza numărului de persoane plecate și nu a procentului din populație, astfel, județele cu o populație mai puțin numeroasă se află la baza clasamentului.

Autoritățile sătmărene s-au arătat îngrijorate de numărul mare de tineri care pleacă din județ, nu doar în alte țări, ci și spre marile centre universitare. Autoritățile din municipiul Satu Mare au derulat în ultimii ani acțiuni pentru promovarea reîntoarcerii tinerilor în județ. Nu s-au prezentat date cu privire la rezultatele acțiunilor desfășurate.2 Comments on "Peste 10.000 de tineri au părăsit țara, în 2018. Satu Mare, pe locul întâi la cele mai puține oportunități"

  1. Da asa este aici numai interesul conducerii județului dar fata de populație nimic loc de muncă nimic salarii mizerabile oare primarul și președinte al consiliului județean ar putea trăi di 1348 de lei pe lună

    View Comment
  2. @Vasile dacă nu-ți convine acest salar poți să pleci, Africa și Asia abia așteaptă șă vină la lucru pentru salar și mai mic. Nu m-ă lua în serios, am glumit, dar asta este tendința. Indiferent că PSD, UDMR sau PNL va fi la conducere, tendința este același. Atragerea cetățenilor plecați iar este o glumă. acolo au primit 1000 de euro aici vor avea 300 sau nimic, iar dacă le vor merge bine, fiscu și DNA o să-și facă treaba.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Județul Satu Mare
FOTOGALERIE. Unui pescar i se fură mașina pe bucăți. Proprietarul este căutat pe Facebook

Închide