Primul spital din România care permite vizitarea pacienților cu COVID-19 de pe secția ATI

Pacienții în stare gravă din Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din județul Suceava, inclusiv cei din secția ATI-Covid, pot fi vizitați de membri ai familiei, cu respectarea unor condiții stricte pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, titrează Monitorul de Suceava.

Vizitarea se poate face cu respectarea strictă a unui protocol instituit împreună cu epidemiologii, iar vizitatorii își asumă riscul că s-ar putea infecta cu COVID-19 în timpul vizitelor. Medicii de la spital, spun, în schimb, că vizitele îi ajută mult pe pacienții de la ATI.

„Am decis că este bine și putem să aprobăm aceste vizite pentru pacienții aflați în stare gravă. Este foarte important ca acești pacienți să aibă suportul celor dragi. Am încercat să suplinim prin prezența medicilor și psihologilor, dar nu este întotdeauna de ajuns”, a afirmat Alexandru Calancea, directorul spitalului din Suceava, citat de Monitorul de Suceava.

Spitalul a elaborat o procedură care reglementează accesul în unitatea medicală, inclusiv în secțiile ATI.

  • Accesul se face cu respectarea strictă a regulilor epidemiologice, cu echipare corectă cu un combinezon și cu asumarea anumitor riscuri din partea celor care vizitează un pacient.
  • Vizitele sunt permise doar pentru rudele de gradul I și doar o singură persoană poate merge la pacient.
  • Ruda de gradul I trebuie să facă o cerere către directorul medical și trebuie să semneze un formular că își asumă potențialul risc de infectare.
  • Timpul petrecut la pacient este de maximum 10 minute.

Coordonatorul secției ATI Covid din spital, dr. Dănuț Barbunc, a explicat că, pentru a vizita un pacient aflat la Terapie Intensivă – Covid, ruda de gradul I a acestuia trebuie să facă o cerere în acest sens către directorul medical și trebuie să semneze un formular că își asumă potențialul risc de infectare.

„Ruda respectivă lasă un număr de telefon pe cerere, apoi noi luăm legătura cu ea și stabilim a doua zi o oră, de comun acord, pentru vizită. Când vine, merge cineva de la noi să o instruiască și să o îmbrace în echipament specific Covid. Timpul petrecut la pacient este de 10 minute, apoi o însoțim pe circuitul de ieșire și îi arătăm cum să se dezbrace. Avem vizitatori tot timpul, unul, doi, trei pe zi. Plus că foarte mulți nu au încredere în ce facem noi aici. Așa, când vin, le arătăm că este permanent o asistentă în fiecare salon, noi suntem aici tot timpul, este infirmieră și atunci înțeleg și ei situația”, a spus dr. Barbunc.

Luni, toate cele 18 paturi din această secție erau ocupate. Un singur pacient, o doamnă în stare gravă, era din afara județului, transferată de la Baia Mare. Ea se află în spitalul sucevean de o lună de zile. Toți ceilalți pacienți sunt din județul Suceava.


Fii primul care comentează! despre "Primul spital din România care permite vizitarea pacienților cu COVID-19 de pe secția ATI"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus
Când și în ce condiții se va putea da startul sezonului de nunți în 2021

Închide