FOTO. Sală de spectacole ultramodernă în centrul Sătmarului. Vechea sinagogă, ”distrusă”

Sinagoga „Machzike Hatorah” a fost dărâmată acum mai bine de zece ani, aflată într-o stare avansată de degradare, iar acum, pe terenul care a rămas în mare parte viran, ar putea fi costruită o sală de spectacole. 

Tot ce a mai rămas din sinagoga “Machzike Hatorah” de pe strada Ham Janos este o placă comemorativă care amintește că aici s-au rugat pentru ultima dată evreii sătmăreni deportați la Auschwitz-Birkenau.

Clădirea a fost dărâmată acum mai bine de zece ani, din cauza stării avansate de degradare. Atunci, comunitatea evreiască își propunea să ridice pe amplasament, alături de autoritățile locale, o sală culturală, dar proiectul a trenat.

Acum Primăria Satu Mare a anunțat o dezbatere publică ca pe terenul viran de pe strada Ham Janos să fie costruită o sală de spectacole. Beneficiarul proiectului, potrivit documentației, este Asociația Proscenium.

Potrivit proiectului, este vorba despre o sală de spectacole, cu o capacitate de 120 de locuri. O clădire cu subsol, parter și un etaj, potrivit regimului de înălțime din zonă.

Înainte de a porni construcția, asociația are nevoie de PUZ pentru asigurarea accesului pietonal și carosabil, pentru autospecialele de intervenție, stabilirea suprafeței maxime de construire și a regimului de înălțime, reglementarea distanțelor față de vecini și stradă și în ceea ce privește asigurarea dotărilor tehnico-edilitare.

2 Comments on "FOTO. Sală de spectacole ultramodernă în centrul Sătmarului. Vechea sinagogă, ”distrusă”"

  1. Mai bine sa se faca un teatru de vara pentru ca lipseste cu deeavarsire dupa ce fostul teatru sa retrocedat si daramat, mai mult rau se face in acest oras decat bine tot ce e bun se strica si nu se face altceva benefic populatiei orasului

    View Comment
  2. Atentie satmareni, nu fiti de acord.propietarul este un ong de pe linga teatrul maghiar.Probabil in viitor va avea aceasta destinatie.Avem destule sali de spectacole si apoi onor primaria destinase acest spatiu pt parcare supraterana.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre municipiul Satu Mare, sinagogă
FOTO. Licitația pentru reabilitarea Centrului Nou al municipiului Satu Mare, ANULATĂ

Închide