Sătmărenii au continuat să meargă la Biserică, chiar dacă în număr mult mai mic


Cu toate că autoritățile au anunțat noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului, măsuri care au vizat inclusiv liturghiile religioase, sătmărenii au continuat să meargă la biserică, chiar dacă numărul enoriașilor este cu mult mai mic decât în zilele precedente. Ministrul Vela a anunțat noi restricții și în ceea ce privește nunțile, botezurile și înmormântările, tot pentru protejarea populației. Incidente au fost raportate și în  țară, acolo unde unii preoți au făcut inclusiv apel pe rețelele de socializare pentru ca enoriașii să meargă la liturghie. 

La unele biserici enoriașii au continuat să meargă la liturghie, chiar dacă ministrul Marcel Vela a anunțat că sunt interzise slujbele cu enoriași. Autoritățile au încercat să explice că aceste măsuri sunt luate tocmai pentru a proteja credincioșii.

Nu este doar cazul unor biserici din municipiul Satu Mare, ci enoriași au fost prezenți și la liturghii oficiate în lăcașe de cult din mediul rural.

Nu toată lumea a respectat indicațiile făcute de autorități, cea de a respecta distanța de 1,5 metri.

Tot cu privire la noile interdicții, pe paginile de socializare au circulat postări ale unor preoți din țară care chiar au făcut apel la enoriași să meargă la biserică. Un preot din Prahova le-a spus credincioșilor că 100 de persoane pot participa la liturghie, ulterior, după criticile aduse de internauți, a șters mesajul de pe pagina sa de socializare.

Măsura luată de autorități, vine după ce în presa centrală au apărut mai multe imagini cu credincioși care s-au înghesuit la biserică, în ciuda restricțiilor impuse anterior, asta în timp ce internauții au crticat virulent deciziile luate de unii prelați de a continua împărtățirea enoriașilor cu aceeași linguriță sau prin atingerea ostiei cu degetele.

IATĂ cuprinsul articolului 9 din Ordonanța militară, cel care impune noi restricții cu privire la participarea la acte liturgice

Art. 9. – (1) Ordonanța militară nr.1/2020 privind unele măsuri de primă urgență, care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.219 din 18 martie 2020, se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 se introduc două noi alineate, alin.(2) și (3), cu următorul cuprins:
„(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.
(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

2. După alineatul (2) al articolului 4, se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins:
„(3) Prevederile alin.(1) și (2) se aplică și conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4t”.

3. După alineatul (2) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins:
„(3) Alte excepții de la interdicția prevăzută la alin.(1) se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății.”

(2) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.4 Comments on "Sătmărenii au continuat să meargă la Biserică, chiar dacă în număr mult mai mic"

 1. Pai da, plavanii tot plavani.

  View Comment
 2. mda la lucru nu se ia virusu! se ia doar cand mergi la plimbare cand mergi la biserica bla bla bla

  View Comment
 3. Nesimtiti de preoti sa nu piarda bani nu iar indemna pe magarii needucati pentru nimic in lume sa stea acasa ! Hoooo !

  View Comment
 4. Biserica si hartia igienica va salva oameni de coronavirus

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Biserica Ortodoxă
FOTOGALERIE. Lume puțină la biserici, în Satu Mare. Cum se țin astăzi slujbele

Închide