Satu Mare, printre județele suspectate că a “exportat” pesta porcină

Autoritățile din Maramureș au confirmat primul caz de pestă porcină. Un purcel a decedat la o zi de la cumpărare. Achiziția s-a făcut fără acte, iar autoritățile verifică dacă animalul nu a provenit din Satu Mare sau Sălaj. 

Autoritățile din Maramureș au cofirmat primul caz de pestă porcină din județul vecin. Potrivit autorităților, s-au luat probe, iar acum se așteaptă confirmarea din partea laboratorului din București.

Cazul s-a înregistrat în localitatea Ieud. Bărbatul le-a spus autorităților că a achiziționat purceii din Satu Mare și Sălaj, dar fără forme legale. La o zi distanță, unul dintre purcei a murit. Imediat ce a observat că animalul este bolnav, bărbatul a alertat medicul veterinar.

PresaSM a scris despre faptul că în timpul epidemiei de la Satu Mare, în ciuda restricțiilor impuse de DSVSA, fermierii au continuat să vândă purcei pe internet, prin intermediul portalelor de profil.

În plus, polițiștii, în cadrul unor filtre, au și oprit un transport de carcase de suine.

În ceea ce privește situația de la Satu Mare, ministrul Agriculturii a declarat că la noi și în Oradea s-a trecut la “s-a trecut la etapa a doua de acţiune în combaterea, eradicarea şi reluarea activităţii în gospodăriile populaţiei.”

La Satu Mare au fost întregistrate 17 focare de pestă procină, din care șapte în gospodării. Despăgubirile plătite au ajuns la 56.490 de lei, potrivit datelor ANSVSA.

Autoritățile au făcut în repetate rânduri apel la populație pentru respectarea măsurilor impuse în vederere izolării epidemiei.

Județul Maramureș este al cinsprezecelea din țară în care este confirmată prezența virusului pestei porcine.

Fii primul care comentează! despre "Satu Mare, printre județele suspectate că a “exportat” pesta porcină"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre pesta porcină africană
S-a găsit vinovatul! Contrabandiștii, arătați cu degetul în cazul pestei porcine

Închide