VIDEO. Satu Mare, campion la tăieri ilegale. Dezvăluiri de la cel mai înalt nivel

Satu Mare este pe locul patru la nivel național atunci când vorbim de tăieri ilegale. Cel puțin asta a spus Costel Alexe, ministrul propus al Mediului. Alexe, care a condus ministerul în ultimele trei luni a citat dintr-un raport al Gărzilor de Mediu, iar județele din nord-vestul țării se confruntă cu probleme serioase atunci când vine vorba de defrișări ilegale. 

În timpul audierilor din parlament, Costel Alexe, propus ministru al Mediului în guvernul Orban 2, a prezentat un raport al Gărzilor de Mediu care plasează județul Satu Mare pe locul patru pe țară atunci când vorbim de tăieri ilegale de copaci.

“Situația tăierilor ilegale din România, conform datelor furnizate de Gărzile Forestiere, alea funcționale cum sunt. Clasamentul: Maramureș, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Iași, Cluj, Vaslui, Olt etc”, a precizat ministrul propus Costel Alexe, răspunzând la o interpelare adresată de parlamentari.

Nu sunt singurele precizări făcute de ministru în legătură cu tăierile ilegale raportate de Gărzile de Mediu în județele din nord-vestul țării. Cele mai mari hoții din ultimii doi ani, spune fostul ministru, au fost descoperite în Maramureș. Nici Bistrița-Năsăud nu stă bine, iar Clujul rămâne și el în clasament.

“Cele mai mari hoții descoperite în ultimii doi ani […] sunt în Maramureș, de aici au dispărut 110.000 de metri cubi lemne, Bistrița Năsăud, peste 30.000 metri cubi furați, Sibiu, peste 20.000 metri cubi. Sunt și alte județe în care se taie mult Cluj, Caraș-Severin și Neamț”, a mai spus ministrul în cadrul audierilor de astăzi.

Datele, spune ministrul, aparțin tot Gărzilor de Mediu, doar că și aceste instituții au fost criticate de ONG-uri pentru că nu raportează adevărata amploare a fenomenului. În schimb ministrul spune că ele sunt funcționale și au scos la iveală dimensiunea dezastrului din mai multe județe ale țării.

Costel Alexe s-a plâns de lipsa de acțiune a foștilor miniștri ai Mediului

Costel Alexe a arătat cu degetul și spre fostul ministru, Ioan Deneș, pe care l-a numit cel mai slab ministru care a condus vreodată ministerul Mediului. În plus, a avertizat Alexe, tocmai în timpul mandatului lui Deneș, tăierile ilegale din Bistrița-Năsăud, județ pe care îl reprezintă în parlament, au crescut.

“În ultimul an al mandatul său (n.red Ioan Deneș), în județul Bistrița-Năsăud, nu o spun eu, o spun rapoartele Gărzii Forestiere, tăierile ilegale au crescut cu 24%, în județul ministrului Apelor și Pădurilor”, a spus ministrul propus.

Reprezentanții PSD au criticat ieșirile lui Alexe și au spus că acesta nu are dovezi pentru acuzațiile aduse miniștrilor susținuți de social democrați.

Costel Alexe a vorbit și despre procedurile de infringement declanșate de Comisia Europeană, nu mai puțin de 12 la număr, toate vizând protecția mediului. Ultima a venit recent și este legată tocmai de domeniul tăierilor ilegale.

“Din noiembrie 2016 a început corespondența pe acest subiect între București și Comisia Europeană. […] Comisia (n.red. Comisia Europeană) și-a pierdut complet răbdarea cu autoritățile din București, a spus ministrul propus pentru Mediu.

Costel Alexe, interimar la ministerul Mediului și propus pentru a continua să conducă ministerul, a primit aviz negativ în comisiile parlamentare.

Fii primul care comentează! despre "VIDEO. Satu Mare, campion la tăieri ilegale. Dezvăluiri de la cel mai înalt nivel"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre ecologie, Garda de Mediu, ministerul mediului, păduri
România, somată să oprească tăierile ilegale. CE activează procedura de infringement

Închide