VIDEO. Streinu Cercel, mesaj pentru românii care vor să vină acasă de Paște

Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş din Capitală, a avut un mesaj pentru românii care se pregătesc să vină acasă din străinătate de sărbători. Într-o emisiune la Medika TV, Streinu Cercel a precizat că cei veniți de peste hotare s-ar putea să ajungă fie în izolare la domiciliu, fie în carantină, în funcție de zona din care se întorc. Sfatul medicului a fost unul simplu: „Dacă nu au o nevoie anume să vină, să nu vină”.

Într-o emisiune MedikaTV, medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Balș, a fost întrebat ce se va întâmpla cu românii care se pregătesc să vină acasă din străinătate. Streinu Cercel a precizat că situația cu privire la coronavirus este una dinamică, iar schimbări pot să apară în funcția de evoluția infectărilor.

“Totul este într-o dinamică permanentă” […] “Dinamica epidemiologică este cea care îţi impune maniera de reacţie”, a mai spus Streinu Cercel.

Întrebat despre cazul românilor care se vor întoarce de Paște în țară, medicul a spus că există riscul ca ei să își petreacă sărbătorile în izolare la domiciliu sau în carantină, asta depinzând și de zonele din care vin. Este un risc pe care trebuie să îl ia în calcul, iar sfatul medicului este unul simplu.

„Dacă nu au o nevoie anume să vină, să nu vină. Dacă trebuie să vină în mod obligatoriu, atunci să ia în calcul că s-ar putea să fie puşi în izolare la domiciliu. Acest lucru am rugat cu toţii să fie pus pe site-ul MAE, astfel încât să ştie lumea ce-o aşteaptă. Dacă vin în ajun de Paşte, s-ar putea să aibă o surpriză, din anumite arii, în funcţie de modul de evoluţie a contextului epidemiologic, şi să fie puşi în izolare la domiciliu. Sau, dacă sunt din locuri unde există în circulaţie acest virus, să fie puşi în carantină instituţionalizată. Deci e văzând şi făcând. Evident că, dacă vor să vină, nu poţi să-i opreşti, dar s-ar putea să nu poată să stea cu cei dragi şi să trebuiască să stea într-o carantină sau in izolare la domiciliu fără contact cu cei din interior“, a răspuns medicul.

Care sunt zonele roșii, cele care trimit românii direct în carantină

Ultima informare oficială, valabilă din data de 2 martie, arată care sunt zonele roșii și cele galbene.

În plus, ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziția românilor plecați în străinătate un număr de telefon pentru a afla detalii cu privire la coronavirus și măsurile de siguranță luate de autorități.

“Dacă sunteți în străinătate și doriți să aflați informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19 (Coronavirus), puteți apela numărul de telefon: +4021.320.20.20 din orice rețea, cu tarif normal, 24 de ore din 24”, se arată pe site-ul ministerului de Externe.  Linia telefonică este destinată strict informării cetățenilor și nu este un număr de urgență!,avertizează autoritățile.

O avertizare cu privire la faptul că situația este una dinamică, iar autoritățile ar putea dispune noi măsuri, inclusiv de securitate a venit și din partea secretarului de stat Raed Arafat.

Situația la nivel european

În ceea ce privește bilanțul oficial, în această dimineață, ministerul Sănătății, prin Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în Italia au fost confirmate peste 2500 de cazuri, cu peste 270 de pacienți vindecați și 80 fatalități. Franța a raportat peste 210 cazuri, cu 4 decese și 12 vindecări. Germania a raportat peste 190 de cazuri, Spania, peste 150, iar Marea Britanie a raportat peste 50 de îmbolnăviri. Datele erau valabile pentru ora 10:00, 05.03.2020.

Fii primul care comentează! despre "VIDEO. Streinu Cercel, mesaj pentru românii care vor să vină acasă de Paște"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus, Franța, Italia
Coronavirus: Șase cazuri înregistrate în România

Închide