VIDEOREPORTAJ. A început marea momire a țiganilor din județ? Gulyaș, alcool și promisiuni pentru voturi?!

Țiganii din județul Satu Mare există doar în statistici, nici măcar în sondaje. Din nefericire, votul unora se pare că depinde de cine le dă câte un gulyaș, o bere sau un sac plin de promisiuni. Mai ales când se apropie campania electorală. Cert este că unii lideri ai rromilor din Tășnad fac apel la unitate și la a nu se mai lăsa manipulați în perspectiva alegerilor europarlamentare.  

Din păcate, marginalizați mereu de-a lungul istoriei, sunt slab educați și sunt săraci. Iar în ochii politicienilor, totul este sinonim cu un vot sigur și mai ales ieftin. Cu toate că merită aceleași șanse egale ca și toți cetățenii. Același acces la educație, sistem de sănătate, locuri de muncă sau utilități publice.La Tășnad a început bairamul 

La Tășnad s-a organizat zilele trecute Ziua Internațională a Romilor. Cu mare fast, ca-n an electoral.  Au curs cuvintele frumoase, ceaunul a fost plin, berea a fost rece și din belșug, la fel și privirile duioase ale politicienilor.

Dar nu toți țiganii au fost convinși de această abundență de 24 de ore. Unii sunt conștienți că visul frumos se va termina imediat ce se închid urnele. Iar apoi urmează să se lovească de crunta realitate.

”Stiți când avem noi drepturi? Până la votare. După votare nu mai vedem nimic. Nu mai vine nimeni la noi”, spune senin un localnic din Cartierul Romilor din Tășnad.

Un alt țigan spune că fostul primar al Tășnadului a fost ceva mai bun decât actualul.

”Nu a mai fost primarul de vreo trei ani pe la noi. Măcar Vasile Mitrașca a făcut ceva. Nu mult, dar măcar a făcut ceva”, a spus un alt locatar.

Primarul Grieb, deschis la solicitările rromilor

Primarul Tășnadului, Grieb Csaba Francisc, prezent la eveniment, a recunoscut că mai sunt multe de făcut pentru țigani, dar lipsa banilor și-a spus cuvântul. Cu toate acestea, speră ca viitorul să mai rezolve câteva dintre probleme.

”Sunt bucuros că sunt aici și sunt bucuros că pot să vă spun că doresc o zi a romilor minunată tuturor. Sunt fericit că sunteți atât de mulți. (…) Ați început cu fotbalul, iar programul va ține până seara. Este foarte important ca aici toată lumea să fie unită. Eu aș vrea ca în mai să ne adunăm din nou, să stăm la masa discuțiilor pentru a vedea ce probleme sunt. Deja am identificat anumite probleme, încă de acum doi-trei ani, dar merge foarte greu. Problema este de bani, dar încet vom avea timp și bani. Eu asta spun. (…) Multe din ceea ce am promis se vor și realiza”, a spus primarul Tășnadului.

Un lider al rromilor cere unitate și refuz pentru manipulare

Președintele Asociației Partida Romilor ”Pro Europa”, filiala Tășnad, Dankó András, le-a cerut rromilor să nu se mai lase manipulați în perspectiva următoarelor alegeri. Acesta a solicitat ca în viitorul Consiliul Local să fie ales și un consilier din partea comunității rrome, care să le reprezinte interesele.

“Să avem și noi un expert local pe problema romilor angajat la Primărie, care se ocupă cu proiectele și problemele lor curente și administrative, să avem un mediator sanitar angajat, care să ofere sprijin pe problemele de sănătate precum și de bătrânii bolnavi, un mediator școlar care să se ocupe cu tinerii romi pentru creșterea nivelului învățământului”, a precizat Dankó András.

VIDEO: Vali Mada

Probleme din cartierul rromilor din Tășnad sunt reale și grave! Lăsăm pozele să vorbească de la sine. 2 Comments on "VIDEOREPORTAJ. A început marea momire a țiganilor din județ? Gulyaș, alcool și promisiuni pentru voturi?!"

  1. cine a platit gulyasul?

    View Comment
  2. La Spitalul din Tășnad rămân doar doi medici. Gărzile se asigură prin sacrificul acestora .
    Si voi cheltuiti bani sa le dati mancare acestor oameni . Mai bine le dati o masa calda in fiecare zi pentru 20 ore de munca in folosul comunitatii : maturat de strazi , curatirea parcurilor si a santurilor , adunarea pet-urilor , etc. . Atunci sa-i vedeti ….

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Primăria Tășnad, rromi
La Spitalul din Tășnad rămân doar doi medici. Gărzile se asigură prin sacrificul acestora

Închide