VIDEOREPORTAJ. Sătmareanul care salvează folclorul moțesc din județul Satu Mare

Răzvan Roșu este un moț autentic, în cuget și-n simțiri! De profesie antropolog. Răzvan a învățat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj şi apoi a urmat cursuri post universitare în Germania. Este un mare iubitor și păstrător al tradiției populare, fiind recunoscut pentru faptul că umblă, zi de zi, în haine tradiționale. În semn de respect față de înaintașii lui, nefiindu-i jenă să combată ”rigorile” globalismului.

Auzim de multe ori vorbindu-se despre tradiții, obiceiuri, folclor muzical și literar și tot ceea ce în prezent industria de profil oferă nu reprezintă nici pe departe adevărata comoară a poporului românesc. Folclorul autentic a fost denaturat, iar noi toți asistăm ignoranți la dispariția satului românesc în forma lui pură și nealterată.

Trăim într-o României pe care foarte mulți o hulesc, motivele și argumentele fiind strâns legate de actuala clasă politică. În astfel de vremuri, sătmăreanul Răzvan Roșu se uită înspre rădăcini și încearcă să salveze ce se mai poate.

Etnolog și antropolog de profesie, la doar 28 de ani, Răzvan a dus rapsozii satelor în țările Europei pentru ca străinii să îi asculte înainte ca aceștia să se stingă. Adună folclor muzical și literar din satele sătmărene și nu numai, cântă la fluier, tulnic și zice și din voce.

Este neobosit, drept dovadă în prezent lucrează la două lucrări de doctorat. Are în plan să nu se lase bătut, să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru a documenta ceea ce în trecut se transmitea doar prin viu grai.

Formatul ONE Talks al celor de la Project ONE – proiect susținut de PresaSM – este simplu, de show.

”Chemăm oameni faini dispuși să intre în dialog cu noi și să vorbească deschis despre experiențele și ideiile lor în fața camerelor de filmat”, spun colegii de la Project ONE.

Fii primul care comentează! despre "VIDEOREPORTAJ. Sătmareanul care salvează folclorul moțesc din județul Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Asociația Avram Iancu, folclor, Răzvan Roșu
Festival folcloric în Cetatea Ardudului. Va răsuna toată Țara Codrului

Închide