FOTO. Atenție, dacă filmați cu drona! În plin sezon de nunți, un tânăr s-a ales cu dosar penal

Un tânăr de 27 de ani din județul Bistrița s-a ales cu un dosar penal după ce a filmat cu drona o cununie religioase. Aparatul a fost folosit deasupra unui lăcaș de cult, iar jandarmii l-au sancționat imediat pe operatorul dronei. 

Având în vedere numeroasele nunți, autoritățile atrag din nou atenția asupra prevederilor legale de operare a dronelor. Un tânăr din Bistrița s-a ales cu un dosar penal, după ce a ridicat de la sol aparatul, deasupra unui lăcaș de cult, și a filmat cununia religioasă.

“În seara zilei de luni, 19 august 2019, jandarmii bistriţeni au depistat un bărbat de 27 de ani din Buzău, care a ridicat de la sol o dronă, fără să deţină autorizaţie în acest sens. Bărbatul a folosit drona cu scopul de a efectua filmări în zona Big din municipiul Bistriţa, deasupra unui lăcaş de cult unde se desfăşura o cununie religioasă. Conform prevederilor legale în vigoare acest lucru se poate efectua doar dacă proprietarul posedă un certificat de înmatriculare sau identificare şi autorizaţie de navigabilitate. Pentru că tânărul nu deţinea aceste documente, pe numele său au fost întocmite actele de sesizare pentru exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare sau identificare şi un certificat sau o autorizaţie de navigabilitate sau documente echivalente. (art. 103, O.U.G. nr 29 din 1997Codul aerian actualizat)”, se arată într-un comunicat al IJJ Bistrița.

Ce spune legea:

Astfel, conform legii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

a) exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare/identificare şi un certificat/autorizaţie de navigabilitate ori documente echivalente;

b) nerespectarea restricţiilor impuse prin reglementările specifice referitoare la zonele supuse servituţilor aeronautice sau prin avizele emise de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, de către persoanele fizice şi juridice prevăzute la art. 78, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului;

c) efectuarea de operaţiuni de transport aerian public fără deţinerea licenţei de operare şi/sau a certificatului de operator prevăzute la art. 50 alin. (1), dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului;

d) inscripţionarea neconformă cu certificatul de înmatriculare/identificare sau suprimarea mărcilor de inscripţionare.
Fapta prevăzută la lit. a), săvârşită după refuzul eliberării certificatului de înmatriculare sau a certificatului de navigabilitate, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Și jandarmii sătmăreni au făcut informări cu privire la prevederile legale în vederea utilizării dronelor.

1 Comment on "FOTO. Atenție, dacă filmați cu drona! În plin sezon de nunți, un tânăr s-a ales cu dosar penal"

  1. Era parcă vorba că se modifică legislația pentru că dste absurd. Totuși în accepțiunea autorităților aeronavale ce se transporta aerian și public? Pureci? Dacă îi doare undeva atunci să condiționeze comercializarea dronelor de deținerea/prezentarea atestatului sau ceva asemănător.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Bistrița Năsăud, dronă
FOTO/VIDEO. Inundații în Maramureș. În Bistrița, Codul roșu a făcut ravagii

Închide