FOTO/VIDEO. Angajații Electrolux, de 15 zile în grevă: Nu puteți să ne ignorați

Peste 400 de angajați ai Electrolux sunt în grevă de 15 zile. Sindicaliștii îi îndeamnă să rămână uniți, iar greviștii sunt hotărâți să nu cedeze. 

O parte a salariaților Electrolux sunt în grevă de trei săptămâni. După ce ieri au participat la un amplu marș prin oraș, greviștii au spus astăzi că sunt hotărâți să continuie acțiunile de protest până când vor primi salarii mărite.

Alături de greviști sunt în continuare lideri ai Cartel Alfa din alte județe din țară. Aceștia au venit la Satu Mare cu mesaje de solidaritate și susținere.

Vasile Dârle, liderul Cartel Alfa, a precizat că membri ai sindicatului sunt rugați să trimită, cu confirmare de primire, scrisori către Ambasada Suediei. Greva se va derula sub sintagma #GrevăElectrolux, similar cu alte campanii de conștientizare care au adunat mii de suporteri în mediul online.

Cartel Alfa a mai trimis o scrisoare Ambasadei Suediei, la începutul declanșării grevei. Ei au precizat că muncitorii nu primesc salarii decente și că solicită majorarea veniturilor, dar și îmbunătățirea condițiilor și atmosferei din fabrică.

Sorin Faur a precizat că negocierile par blocate, iar o eventuală nouă rundă de discuții ar putea avea loc abia luni.

“Negocierile s-au blocat din indiferența conducerii. În fiecare zi așteptăm o invitație. Ne-au spus că luni s-ar putea să fie. Eu nu mai am încredere, a spus liderul sindicatului liber “Samus”. “Fac apel la voi, fiți dârji, fiți mândri că faceți parte din sindicat. Ieri am dat o scânteie. Această scânteie se perpetuează.”

Marian Apostol, liderul CNS Cartel Alfa Caraş-Severin, a precizat că în lipsa dialogului, pare că și conducerea fabricii s-ar afla în grevă. Apostol a precizat că greviștii nu pot fi ignorați, iar suedezii de la Electrolux ar trebui să se preocupe ca toți angajații companiei, indiferent despre ce țară vorbim, să fie plătiți decent.

Sindicaliștii i-au avertizat pe angajați că cea de-a treia săptămână de grevă va fi una de uzură și că trebuie să dea dovadă de unitate.

Scrisori și invitații la dialog după marșul “vestelor albastre”

În urma marșului de ieri, sindicaliștii au depus o scrisoare la Prefectura Satu Mare, iar în urma întâlnirii cu prefectul Darius Filip, acesta a reiterat invitația la dialog, între sindicaliști și conducerea Electrolux. Filip a precizat săptămâna trecută, într-o postare pe Facebook, că cei din conducerea Electrolux au refuzat o nouă invitație la mediere.

De cealaltă parte, compania a precizat printr-un comunicat de presă că este în continuare deschisă spre negocieri cu reprezentanții angajaților.

Greviștii sătmăreni au primit mesaje de susținere nu doar din partea sindicatelor din țară, ci și din partea confederațiilor internaționale. Alături de ei s-au declarat și membrii sindicatelor din alte fabrici deținute de Electrolux în Polonia și Ungaria.

Pentru a-i ajuta pe greviști, sindicatul Cartel Alfa a deschis un cont de solidaritate, iar sindicaliștii au fost încurajați să facă donații, la fel ca și cetățenii care susțin cauza angajaților Electrolux aflați în grevă.

Plângeri au fost depuse de către angajați și la sediul Inspectoratului Muncii.

Fii primul care comentează! despre "FOTO/VIDEO. Angajații Electrolux, de 15 zile în grevă: Nu puteți să ne ignorați"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Electrolux
FOTO/VIDEO. Marșul “vestelor albastre” la Satu Mare: “Vrem respectul celor pentru care muncim”

Închide