FOTO/VIDEO. Attila și Kinga, primii sătmăreni care ajung în cea mai friguroasă localitate de pe planetă

Cei doi sătmăreni au reușit să ajungă cu bine la destinație, în cea mai friguroasă localitate de pe planetă.

Attila și Kinga Bertici au devenit primii sătmăreni care au ajuns în cea mai friguroasă localitate de pe planetă. Cei doi au pornit din Satu Mare pe 12 decembrie, la bordul unei Dacii Duster nemodificate, iar aventura lor prin condițiile extreme din Siberia a fost amplu documentată pe Facebook și prin intermediul vlog-urilor de pe canalul de Youtube.

“DRAGILOR!! AM REUȘIT!  DUPĂ 11 500 KILOMETRI AM AJUNS LA POLUL FRIGULUI LA OYMYAKON, SIBERIA. In plină iarnă, un singur echipaj cu mașină românească: Dacia!  #NEO. Vă iubim!!”, este mesajul transmis de Attila și Kinga Bertici.

Ultima etapă a drumului a fost cea mai dificilă, a recunoscut Attila.

Au pornit la drum cu multă determinare

A fost o expediție cu multe peripeții pentru cei doi sătmăreni care au pornit la începutul lunii decembrie spre meleagurile înghețate ale Siberiei. Au petrecut Crăciunul și Revelionul departe de casă, de familie și prieteni, dar au reușit să scrie istorie cu prima expediție sătmăreană documentată amplu până în orășelul orășelul Oymyakon, cunoscut drept “Polul frigului”.


FOTO/VIDEO. Kinga și Attila au pornit spre Polul frigului


La pornire, cei doi sătmăreni nu aveau certitudinea că vor reuși să atingă cea mai friguroasă localitate de pe planetă, tot ce știau era că aveau determinarea necesară pentru a face față încercărilor grele care îi așteaptă.

Traversând Siberia – o aventură cu peripeții

sursa: Hello Siberia Expedition/Facebook

Peripețiile s-au ținut lanț, la fel și prieteniile legate pe tot parcursul drumului cu localnici care au venit în sprijinul sătmărenilor.

Au fost și momente în care aventura părea să fi luat sfârșit. Attila și Kinga au rămas fără bani și fără acte. Dar au găsit soluții și cu ajutorul familiei și prietenilor, dar și al autorităților, au continuat aventura prin Siberia.


FOTO/VIDEO. Probleme pentru soții Bertici. Cum au rămas fără bani și acte


Mașina, botezată NEO și devenită al treilea membru al expediției a fost cea mai încercată de condițiile extreme. Parbrizul i-a fost ranforsat,a fost constant verificată și a reușit să facă față inclusiv temperaturilor de -50 de grade Celsius.

Trecând pe Drumul Oaselor, apoi pe râul Lena, sătmărenii s-au văzut față în față cu depresiunea care îi despărțea de cea mai friguroasă localitate. Au fost cei mai grei 200 de km făcuți vreodată, a recunoscut Attila Bertici.

Apropiații au urmărit prin satelit traversarea depresiunii, iar la rugămințile celor doi temerari, au fost atenți dacă emit sau nu un mesaj de ajutor, semn că au rămas împotmoliți în ninsoare și sunt în pericol.

Dar zăpada, gheața, viscolul și gerul nu i-au oprit. Joi, așa cum se și așteptau, au reușit să ajungă la Oymyakon.

Oymyakon sau Apa care nu îngheață. Viața la „Polul frigului”

Oymyakon, Sakha, Rusia

Orășelul este locul în care s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din emisfera nordică și cea mai geroasă localitate de pe Pământ. Un lucru de care cei aproximativ 500 de locuitori ai așezării sunt atât de mândri încât au pus un șablon cu minima extremă de -71,2 grade Celsius pe tabla de intrare în oraș.

În mod ironic, denumirea „Oymyakon” se traduce în „apă care nu îngheață” și asta pentru că, la începutul anilor 1900, singurii care răzbeau până în această zonă erau păstorii turmelor de ren care își adăpau animalele la izvorul termal din zonă.

Oymyakon, Sakha, Rusia

Rezidenții s-au adaptat condițiilor extreme. Lemnul și cărbunele fac legea aici, asigurând încălzirea, iar mașinile trebuie să aibă mereu motorul pornit, altfel nu se mai urnesc din loc. Nici vorbă de agricultură în permafrostul Siberiei, așa că meniul zilei constă în cea mai mare parte în carne de ren. Locuitorii sunt pescari, crescători și vânători, iar unicul magazin este singura sursă de aprovizionare.

Iar gerul nu este singurul lucru cu care locuitorii trebuie să se lupte. Durata unei zile variază de la 3 ore, în luna decembrie, la 21 de ore, pe parcursul verii. Dar chiar dacă iernile sunt deosebit de geroase, pe timpul verii au fost înregistrate chiar și maxime de 30 de grade.

Oymyakon, Sakha, Rusia

Prognoza meteo pentru această săptămână arăta maxime de -39 de grade pe timpul zilei și minime de -43 grade Celsius noaptea. Iar cei care au urmărit peripețiile soților Bertici au fost rapizi în a comunica faptul că, la fel ca și la sătmărenii, locuitorii din Oymyakon au avut parte, până acum, de o iarnă mai blândă decât în mod obișnuit. Pentru această perioadă a anului, temperaturile medii arată maxime de -47 de grade pe timpul zilei și minime de -52 de grade pe timpul nopții.

4 Comments on "FOTO/VIDEO. Attila și Kinga, primii sătmăreni care ajung în cea mai friguroasă localitate de pe planetă"

 1. BRAVO. AȚI FĂCUT-O. acesta a fost jumătatea drumului. Acum înapoi, vă așteaptă același greu. Vă țin pumnii să ajungeți cu bine acasă.

  View Comment
 2. felicitări.

  View Comment
 3. Sorin Iulian | ianuarie 11, 2020 at 09:15 |

  Extraordinar! Felicitari pentru o performanta deosebita, atat pentru dumneavoastra, cat si pentru …. Duster!

  View Comment
 4. Nu pot sa spun decât BRAVO
  Meritați respectul întregi tari Pt ca ați dus și tricolorul cu voi
  Sa va întoarceri sănătoși
  Cu respect

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Bertici Attila, Kinga Bertici
FOTO. Probleme pentru soții Bertici în Siberia. Duster-ul, ”aproape să se rupă” la -50 de grade

Închide