FOTO/VIDEO. #ElectroluxRezist: Greviștii ar putea da fabrica în judecată. Muncitorii, îndemnați să doneze sânge pentru tichete de masă

Muncitorii aflați în grevă spun că nu vor renunța la acțiunile de protest, asta în ciuda dificultăților cu care se confruntă. Liderii de sindicat au făcut, din nou, apel la solidaritate și au precizat că doar împreună vor putea obține majorările salariale solicitate.

De 17 zile, peste 400 de angajați ai Electrolux Satu Mare se află în grevă. Cu toate dificultățile, oamenii sunt hotărâți să meargă mai departe și să nu renunțe la acțiunile de protest atâta timp cât conducerea societății nu va aproba majorările salariale solicitate.

Angajații vor nu doar salarii mai mari, ci și îmbunătățirea condițiilor și atomsferei de lucru din fabrică.

Liderii de sindicat le-au dat asigurări greviștilor că vor fi în continuare alături de ei, la fel ca și alți muncitori și reprezentanți ai Cartel Alfa.

Sindicaliștii spun că sunt în continuare deschiși la dialog.

Oamenii au solicitat demisia conducerii Electrolux Satu Mare, la fel ca și în zilele anterioare.

Muncitorii ar putea da fabrica în judecată, spun liderii de sindicat

Sute de muncitori au depus sesizări la ITM pentru că nu și-au primit tichetele de masă pentru luna anterioară. Greviștii au fost revoltați de modul în care au fost tratați de instituția statului.

“Noi am cerut una. Noi am cerut mere, ei au dat pere,” a spus Sorin Faur despre răspunsul pe care oamenii l-au primit înapoi de instituție. “Vom vorbi cu avocații, se pare că fiecare va trebui să dea fabrica în judecată și să ceară despăgubiri morale,” a adăugat Faur.

Lipsa salariilor, cea mai mare presiune asupra angajaților

Alți 1.000 de lei au fost depuși în fondul de solidaritate, pentru a putea ușura presiunea salarială la care sunt supuși greviștii, mai ales că se apropie sărbătorile pascale dar și facturile pentru perioada de iarnă.

“Ca să facem rost de bani, de resurse materiale, să mergem să donăm sânge,” a precizat Sorin Faur despre propunerile venite pentru a putea face față lipsei de bani.

Propunerile au fost făcute chiar de către muncitorii de la Electrolux și transmise liderilor de sindicat.

Sorin Faur, liderul sindicatului liber Samus, a precizat și că nu mai are încredere că mail-urile transmise conducerii Electrolux din Suedia de pe adresa de serviciu. Faur a precizat că corespondența electronică se face de pe adresa sa personală.

“Tot ce se poate face la nivel de sindicat, de confederație s-a făcut. Trebuie să rezistați, altfel, trei săptămâni au fost degeaba. Altfel nu am făcut nimic. Avem susținere din țară. Nu se poate să cedăm,” a fost apelul lansat de Sorin Faur, iar angajații adunați în fața fabricii au precizat că nu vor ceda.

Un coleg de la Prahova a făcut o donație de 5000 de lei pentru contul de solidaritate, toate pentru a susține greva de la Electrolux. Alte confederații vor și ele să se implice, a precizat Vasile Dârle, liderul Cartel Alfa, care a spus că inițiative similare sunt discutate și în mediile online de către alte sindicate și confederații care vor să îi ajute pe greviști.

Ieri, liderii de sindicat au prezentat greviștilor situația contului de solidaritate deschis pentru aceștia. Sumele adunate din donații vor merge pentru sprijinirea muncitorilor aflați în grevă, iar prioritate vor avea familiile unde ambii soți lucrează la Electrolux și s-au alăturat mișcării de protest.

Sindicaliștii au făcut un apel la greviști, dar și la cei care susțin cauza acestora. Sătmărenii, dar și muncitorii din alte orașe au fost îndemnați să trimită mesaje Ambasadei Suediei cu textul #ElectroluxRezist pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care sunt remunerați angajații români ai companiei suedeze.

3 Comments on "FOTO/VIDEO. #ElectroluxRezist: Greviștii ar putea da fabrica în judecată. Muncitorii, îndemnați să doneze sânge pentru tichete de masă"

 1. Va dati seama ca cei de la ITM cunosc bine legea, se consulta cu avocati… OK, sa se consulte si ei cu un avocat, sa vada ce le zice. Treaba e ca, din moment ce nu s-a semnat contractul colectiv de munca, pentru ca sindicatul a respins toate ofertele conducerii, nu au in baza a ce sa le dea tichete.

  View Comment
 2. nica peres | martie 26, 2019 at 14:20 |

  Credeti ca un CEO dintr-o companie de nivelul lui Electrolux are timp sa citeasca mailurile lui nea Faur din Satu mare? Are asistenta sau asistente personale, consilieri, o armata de specialisti la resurse umane in Stockholm. Sigur nu citeste decat anumite mailuri, restul merg la asistenta, la consilieri, dar nea faur crede ca nu ii ajung mailurile ca sunt cenzurate de Electrolux Satu Mare. trebuie sa fii paranoic sa iti imaginezi asa ceva. Aia de la Stockholm or fi primit si inregistrarile de la greva si articolele din presa cu traducere in engleza si cand or fi vazut ce le poate capul, nici nu s-au mai obosit sa le raspunda.

  View Comment
 3. Sunteti niste prosti!!! Si aia din Timis au comentat…. iar peste nici 2 luni s-au inchis fabricile si s-au mutat in Macedonia, Serbia si Asia!!! 5000 locuri de munca au plecat in 3 saptamani din Timis si Arad! Romania nu mai e o tara favorabila pt. angajatorii straini: salarii mari, lipsa de pregatire a fortei de munca, lipsa de seriozitate in munca, atitudine de tot rahatul.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Electrolux
FOTO/VIDEO. Patru săptămâni de grevă: Protest pe Facebook #ElectroluxRezist

Închide