Topul celor mai poluate orașe din România. Pe ce loc este Satu Mare

Greenpeace și elvețienii de la IQ AirVisual au publicat topul celor mai poluate orașe din lume. Specialiștii au realizat o clasificare a zonelor urmbane în funcție de calitatea aerului, prin contorizarea numărului de particule în suspensie din aer. 

Topul celor mai poluare orașe din lume pentru 2018 a fost dat publicității de Greenpeace și elvețienii de la IQ AirVisual. Potrivit acestora, New Delhi este cel mai poluat oraș din lume, iar 22 dintre primele 30 cele mai poluate orașe se află tot în India.

Studiul cuprinde și un clasament al orașelor din România.

Topul celor mai poluate orașe din România 2018

Specialiștii de la Greenpeace și IQ AirVisual au folosit atât date oficiale, cât și măsurători realizate prin ințiative private. Clasamentul a fost realizat pentru indicele de poluare PM 2.5, adică cele mai periculoase particule în suspensie, care au până la maxim 2.5 microni. Este vorba despre pulberile care ajung adânc în plămâni. Acolo, provoacă reacții imunitare, spun specialiștii.

Poluarea cu PM 2.5 poate duce la astm, bronșite, chiar și atacuri de cord, printre alte probleme respiratorii. Organizația Mondială a Sănătății avertizează și asupra faptului că particulele rămân un timp mai îndelungat în aer, spre deosebire de cele mai grele și duc la îmbătrânirea prematură a plămânilor.

Topul celor mai poluate orașe din România 2018 este deschis de Iași, urmat de municipiul Cluj-Napoca și Brașov. Capitala se află pe poziția a patra a clasamentului.

Poluare în Satu Mare: locul 17 în clasament

În ceea ce privește municipiul Satu Mare, din cele 22 de orașe prezente în clasamentul Greenpeace, orașul nostru se află pe locul 17.

Raportul prezintă date doar pentru 10 din cele 12 luni ale anului trecut. Cu toate astea, Satu Mare se poziționează mai bine decât Oradea, care este pe locul 15, sau municipii precum Sibiu sau Târgu Mureș.

Din cele zece luni pentru care specialiștii au avut date, cele mai bune rezultate s-au obținut în lunile de vară, iunie, respectiv iulie. Valorile de PM 2.5 s-au încadrat atunci în limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății. Raportul spune că în Satu Mare calitatea aerului a fost una moderată, cu valori bune între  mai și septembrie.

Topul celor mai poluate orașe din România 2018

1. Iaşi

2. Cluj-Napoca

3. Braşov

4. Bucureşti

5. Ploieşti

6. Măgurele

7. Timişoara

8. Arad

9. Scheia

10. Braniştea

11. Sibiu

12. Sancraieni

13. Târgu-Mureş

14. Botoşani

15. Oradea

16. Bacău

17. Satu Mare

18. Râmnicu Vâlcea

19. Văleni

20. Galaţi

21. Brăila

22. Constanța

Fii primul care comentează! despre "Topul celor mai poluate orașe din România. Pe ce loc este Satu Mare"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre municipiul Satu Mare
Eminem de Satu Mare, cu lacrimi în ochi, trei de DA la Românii au talent!

Închide