Atenție la păcălelile de pe net! Care sunt cele mai întâlnite fraude online

înșelătorie în numele ANAF

Autoritățile încearcă să atragă atenția asupra pericolelor la care se expun internauții. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică și Poliția Română au oferit și date cu privire la cele mai întâlnite fraude din mendiul online.

Multe dintre fraudele din mediul online sunt deja cunoscute grație mediatizărilor intense, dar experții în securitate cibernetică trag un semnal de alarmă și oferă informații importante despre cum anume se pot proteja internauții, astfel încât să nu devină victime ale escrocilor.

Fraude la cumpărăturile online

Pentru că suntem în plină perioada a cumpărăturilor online, experții în securitate cibernetică avertizează asupra fraudelor din domeniu.

Este foarte importantă verificarea site-urilor de cumpărături și a metodelor de plată. Ofertele miraculoase, afacerile-bombă sunt principalele care ar trebui să le sugereze internauților că au de a face cu o fraudă.

Phishing, prin telefon, email și SMS

Una dintre cele mai frecvent întâlnite tentative de fraudă în mediul online este phishing-ul. Phishing-ul este o practică frauduloasă de trimitere de email-uri, mesaje text și chiar apeluri, presupus a fi transmise de către companii mari și foarte cunoscute sau chiar persoane cunoscute, cu scopul de a obține informații personale.

Phishing prin SMS – Smishing

Atunci când vine vorba de mesaje, cei care le primesc sunt direcționați să acceseze un link sau să sune la un număr de telefon, uneori cu promisiunea unor câștiguri sau pentru a reactualiza unele conturi.

Atenție când primiți un SMS! Cum funcționează smishing-ul. Ce spune Poliția

Phishing prin email

Tot pe accesarea unor link-uri dar și pe descărarea unor programe sau documente se bazează și phising-ul prin email. Deseori, escrocii încearcă să imite instituții legitime și se bazează pe faptul că utilizatorii de net sunt adesea foarte grăbiți.

Fraudă în numele ANAF: “Vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri”

Phising prin telefon – Vishing

Chiar dacă nu utilizezi internetu, tot poți să cazi victimă a unei tentative de phising. Apelurile telefonice de la necunoscuți trebuie să tragă un semnal de alarmă, mai ales dacă cei de la celălalt capăt al firului solicită informații confidențiale sub orice pretexte.

Apeluri de la numere necunoscute ciudate? Cum funcționează înșelătoria Wangiri

Metoda “Iubirea prefăcută”

Site-urile de matrimoniale, dar și rețelele de socializare pot transforma internauții în victime ale metodei “Iubire prefăcută”.

Fraudă cu investiții

Oportunitățile de investiții care garantează returnarea investiției dar și obținerea unor câștiguri substanțiale trebuie privire sceptic, avertizează experții în securitate cibernetică.1 Comment on "Atenție la păcălelile de pe net! Care sunt cele mai întâlnite fraude online"

  1. Escrocii de pe siteurile de matrimoniale sunt de obicei din strainatate, in special din Africa, asa ca paguba e aproape imposibil de recuperat.

    View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre fraudă, online
VIDEO. O nouă metodă de înșelăciune. Cum au scos bani de pe cardurile victimelor

Închide