Dăm ceasurile înainte. Când vom renunța să mai schimbăm ora

România trece la ora oficială de vară  în noaptea de sâmbătă spre duminică. Astfel, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Din cauza modificărilor, duminică va fi cea mai scurtă zi din an. 

Cesurile vor fi date înapoi, România revenind la ora de iarnă pe 27 octombrie.

Schimbarea orei afectează și mersul trenurilor, anunță CFR. Trenurile de călători circulă după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 30/31 martie, la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 31 martie, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Eurodeputații au votat. După 2021 nu vom mai schimba ora

Eurodeputaţii au votat. Se renunță la ora de vară. Țările membre trebuie să ia o decizie până în 2020 cu privire la care va fi ora oficială a statului, asta pentru că din 2021 decizia va intra în vigoare.

Eurodeputații au votat, cu 410 de voturi “pentru”, 192 “împotrivă” şi 51 de abțineri renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

Proiectul a venit de la comisia TRAN, unde a obținut tot o majoritate de voturi. Astfel, țările membre ale UE vor renunța la ora de vară și ora de iarnă până în 2021, iar până în aprilie 2020 statele trebuie să ia o decizie cu privire la ora preferată.

Potrivit propunerii, comisia a decis ca în martie 2021 să fie ultima dată când se aplică ora de vară. Dar țările pot opta și pentru a aplica ora de iarnă, iar în acest contex, ultima modificare a orei se va face în ultima duminică a lunii octombrie 2021, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.

Sarcina de a implementa schimbarea revine țărilor membre, comisia avertizează că acestea vor trebui să facă demersuri pentru a nu afecta funcționarea pieței europene comune. Principalele vizate sunt sectoarele de transporturi, unde pot apărea sincope din cauza faptului că unele țări vor adopta ca oră standard ora de vară.

Dacă apar dificultăți în aplicarea noului standard, Comisia poate amâna cu un an implementarea noului sistem.

Fii primul care comentează! despre "Dăm ceasurile înainte. Când vom renunța să mai schimbăm ora"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.