FOTO. Pacient cu COVID19 și pacient sănătos, în același salon la Spitalul Județean Satu Mare

Așa arată saloanele de pe Secția de chirurgie a Spitalului Județean Satu Mare

Un pacient diagnosticat cu COVID19 a ajuns în același salon cu un pacient sănătos la Spitalul Județean Satu Mare. Pacientul neinfectat a precizat pentru PresaSM că a stat mai bine de 7-8 ore în compania pacientului cu COVID19, fără mijloace de protecție, precum măști sau paravan despărțitor. Conducerea Spitalului Județean recunoaște situația, dar susține că ar fi existat mijloace de protecție. 

De unde a început totul

Un tânăr, în vârstă de 19 ani, a ajuns luni, 20 aprilie, la Spitalul Județean Satu Mare cu peritonită, intrând de urgență în sala de operație. Totul a decurs normal, iar starea sa de sănătate s-a îmbunătățit în mod evident. La data internării, având febră și fiind plecat peste hotare în prealabil, tânărul a intrat în izolare la Spitalul Județean, unde i s-a făcut testarea COVID19, dar a fost declarat negativ.

La o lună distanță, respectiv miercuri, 20 mai, în cursul dimineții, în salonul a ajuns un alt pacient, în vârstă de circa 60 de ani. La distanță de câteva ore, vârstnicul a fost confirmat cu COVID19.

”Eu trebuia să fiu externat astăzi (joi, 21 mai, n.red). Dar sunt ținut în spital din cauza inconștienței unor cadre medicale. Miercuri dimineața a ajuns în salon cu mine un domn mai în vârstă, care a stat lângă patul meu, am discutat ore în șir. Domn care nu a intrat în izolare, așa cum am intrat eu acum o lună, ci a ajuns direct în salonul în care eram și eu. Doar în jurul orei 17.35 a venit un brancardier să mă mute în alt salon. Vă dați seama că eu am intrat în contact cu acel pacient pozitiv?! Cum este posibil așa ceva?”, a precizat tânărul pentru PresaSM. 

Așa arată saloanele de pe Secția de chirurgie a Spitalului Județean Satu Mare

Spitalul Județean îl ia pe NU în brațe

Contactat telefonic pentru o poziție, managerul Spitalului Județean Satu Mare, Adrian Marc, a precizat că decizia le-a aparținut cadrelor medicale de pe secție, care sunt ”suverane” pe actul medical. Adrian Marc a mai declarat că pacienții nu ar fi intrat în contact, existând în salon un perete despărțitor, pacienții ar fi purtat mască, iar incinta ar fi ventilată.

”Din câte mi-au spus cadrele medicale de pe secție, pacienții au purtat mască, iar în salon este un perete despărțitor. În salon există suprafața necesară pentru a asigura distanțarea necesară”, a precizat Adrian Marc pentru PresaSM.

Tânărul are o altă variantă

Poziția personalului medical, transmisă de managerul Spitalului Județean Satu Mare, este contrazisă de pacient. Care a precizat – cu subiect și predicat – că pacientul infectat nu purta mască pe față, iar lui i s-a dat o mască de protecție DOAR după ce s-ar fi confirmat prezența SARS CoV2 la colegul de salon.

”Nu este adevărat, vă spun eu cum este realitatea. Chiar dacă domnul a avut o mască, acesta a ținut-o la nivelul gâtului, nu pe față, să acopere căile respiratorii. Nu am fost despărțiți de niciun paravan, sunt minciuni. Consider că este inacceptabil ce mi s-a întâmplat. După atâta timp de stat în spital, când urma să mă externeze, să mi se întâmple așa ceva este de neacceptat. Nimeni nu mi-a dat încă nicio explicație. Mie mi s-a dat o mască doar la ora 17.00, de către o asistentă. Îmi asum ce spun acum: am întrebat asistenta dacă trebuie să port masca în salon, iar aceasta mi-a spus că nu e obligatoriu. Despre ce vorbim?! Ce măsuri de siguranță?!”, a explicat tânărul pentru PresaSM. 

Părinții tânărului sunt revoltați

Părinții tânărului sunt extrem de revoltați și caută răspunsuri, dar deocamdată nimeni nu s-a sinchisit să le ofere.

”Am sunat la Direcția de Sănătate Publică, am sunat la Poliție, nimeni nu ne dă un răspuns. Cum este posibil așa ceva în Spitalul Județean?! Chiar nu răspunde nimeni pentru sănătatea copilului nostru. Noi nu ne lăsăm, mergem până la capăt să ne găsim dreptatea”, a spus mama tânărului. 9 Comments on "FOTO. Pacient cu COVID19 și pacient sănătos, în același salon la Spitalul Județean Satu Mare"

 1. Eu nu inteleg un lucru.Se spune ca sunt spitale in care sunt tratati cei infectati de covid.Atunci ce cauta la spitalul judetean?Inseamna ca nu este nimic adevarat si toate spitalele sunt pline?

  View Comment
 2. Acestia sunt eroii nostri,bine ca primesc si bani multi si prime.In rest nu s-a schimbat nimic

  View Comment
 3. Cristur | mai 21, 2020 at 17:45 |

  Mă întreb dacă s-a înregistrat un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor față de medicul care a dispus ca cei doi să stea în același salon. Bine că le trebuie medicilor prime pentru că sunt în linia întâi dar nu fac nimic.

  View Comment
 4. ce asteptati daca nimeni nici odata nu ia masuri,plangeri sunt aproape saptamanal!

  View Comment
 5. Pacient | mai 21, 2020 at 23:23 |

  Înseamnă că este debandadă și lipsă de profesionalism! La care se adaugă indiferența și aroganța cadrelor medicale.

  View Comment
 6. Ai de mine…Pai Daca-i adevarat …Ce ne faceam daca aveam zeci sau sute de infectați ?

  View Comment
 7. Ma intreb …Ce faceam daca aveam sute de infectați ?

  View Comment
 8. Satmarean | mai 23, 2020 at 07:39 |

  E un haos total !!!

  View Comment
 9. IPJ SM ar trebui să se sesizeze din oficiu și să înregistreze un dosar penal iar cei din conducerea spitalului să declanșeze o anchetă internă si vinovatii destituiți de îndată!!!!!!!!! nu pot să cred câtă incompetență există la nivelul acestei unități spitalicești!!! stați liniștiți, nu va păți nimeni nimic, cu toate că sunt fapte penale săvârșite, e neglijentă în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor!!!

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus Satu Mare, COVID-19 Satu Mare
Sătmărean cu COVID19 ar fi refuzat inițial internarea. Acasă cu ”pneumonie”, depistat după o săptămână

Închide