FOTO/VIDEO A treia zi de grevă: Sindicaliști din țară, alături de salariații Electrolux

A treia zi de grevă la Electrolux Satu Mare. Alături de liderii de sindicat au venit și colegi din țară.

A treia zi de gravă la Electrolux Satu Mare. O parte a angajaților Electrolux s-au adunat în fața fabricii pentru a solicita creșterea salariilor în noul contract colectiv de muncă. După apelul la solidaritate lansat ieri de liderii de sindicat, la întâlnirea de astăzi au fost prezenți și colegi din alte județe ale țării.

“Au venit de la sute de kilometri ca să vă susțină pe dumneavoastră,” a spus Vasile Dârle când i-a prezentat pe colegii Cartel Alfa veniți la Satu Mare. “Din propria inițiativă, au venit de la sute de kilometri, pentru dumneavoastră. Vor face tot posibilul să susțină acest demers pe care l-am pornit noi. În cazul în care va fi nevoie, se vor mobiliza și vor veni cu mașini mari, tot pentru a vă susține pe dumneavoastră.”

Sindicaliștii din țară le-au transmis sătmărenilor că sunt alături de ei și îi vor susține, oricât va fi nevoie.

“Sunt convins, că atâta timp cât veți sta în stradă, vor fi lideri ai Cartel Alfa care vor veni să fie alături de voi. Iar dacă greva se va întinde peste o limită acceptabilă, vor veni și vor sta aici nu o oră, ci cât va fi nevoie. Promit că voi fi alături de dumneavoastră în permanență,”  a spus Marian Apostol, liderul din Caraș-Severin.

La mesajele transmise de către sindicaliștii din țară, salariații Electrolux au răspuns scandând “Nu cedăm.”

“Vom veni aici la dumneavoastră, suntem mulți. Vă rugăm să nu cedeați. Vă rog furmos nu vă lăsați manipulați. Doi lei trebuie să primească toți. Vorbiți între dumneavoastră. Comunicarea este importantă. Noi putem veni cu autocarele aici. Vă admir curajul, pentru că o unitate privată arată modelul mișcării sindicale din România,” a spus liderul din Maramureș al Cartel Alfa, Florin Hossu.


Citește și:

Grevă la Electrolux: Angajații au ieșit în stradă. S-a dat startul protestelor

Greva la Electrolux continuă: Sute de oameni au ieșit în stradă


Viitor sumbru pentru mișcarea sindicală

Liderii de sindicat au criticat modul în care mișcarea sindicală este tratată de guvernanți și aleșii din Parlament. Modificarea legilor, după bunul plac al parlamentarilor, a spus liderul din Maramureș, afectează interesele angajaților. Sindicaliștii au deplâns faptul că prin schimbările din anii precedenți au rămas fără imunitate.

“Vor să ne bage și în pușcărie. Atunci mergem și în pușcărie, mai ales că angajații din pușcărie sunt tot membri ai noștri,” a spus, cu un ușor zâmbet, liderul din Maramureș.

Alți lideri de sindicat s-au întrebat unde sunt autoritățile județene, care ar trebui să fie alături de angajați.

Liderii au făcut apel la unitate și solidaritate și i-au îndemant pe angajați să fie puternici, pentru a putea obține creșterea de doi lei pe care au solicitat-o.

Salariații au răspuns scandând din nou “solidaritate” și “nu cedăm”.

Mesaj către conducerea Electrolux: “Cu cine vă faceți producția?”

Liderul din Maramureș i-a întrebat retoric pe cei din conducerea Electrolux pe cine își bazează producția.

“Nimic nu se va obține în țara asta fără o mișcare sindicală puternică, le-a transmis liderul Liviu Pop din Maramureș. “Ca să meargă bine în orice țară, trebuie să aveți grijă de pălmașul care vă dă producția. S-a trezit România. Să nu vă trădați. Să vă gândiți fiecare când mergeți acasă. Solidaritate.”

Discuțiile s-au purtat tot în jurul revendicărilor pe care muncitorii le au, nu doar cele legate de majorarea plății pe oră, ci și îmbunătățirea situației din fabrică. Sindicaliștii și muncitorii arată cu degetul către conducerea fabricii și deplâng modul în care sunt purtate negocierile.

Liderii de sindicat chiar i-au îndemnat pe cei pe care îi reprezintă să abiă grijă dacă acceptă eventuale propuneri individuale pe care le-ar primi din partea conducerii, acuzată că ar încerca să “spargă greva”.

În ceea ce privește creșterile de salarii, muncitorii spun că sunt plătiți cu sume de 1.7000 – 1.800 de lei, chiar dacă lucrează de ani buni în companie. Iar în situația în care inflația a trecut de trei procente, iar scumpirile au continuat și în cursul lunii trecute, banii pe care îi primesc nu le sunt suficienți pentru un trai decent.

Muncitorii au acuzat și faptul că nu găsesc înțelegere la conducerea fabricii, de aici și propunerea sindicaliștilor de a trimite o scrisoare șefilor din Suedia pentru a descrie situația din unitatea de producție de la Satu Mare. De altfel, cei adunați în ultimele trei zile în fața fabricii au scandat lozinci prin care au solicitat demisia conducerii de la Satu Mare.

Liderii de sindicat au discutat inclusiv despre oportunitatea organizării unui marș prin oraș, o acțiune pe care nu o exclud, mai ales că ultima dată, pe traseu, angajaților li s-au alăturat și alți sătmăreni.

Tot ieri a fost lansat și un apel la solidaritatea civică. Vasile Dârle, liderul sătmărean al Cartel Alfa a vorbit despre necesitatea tragerii unui semnal de alarmă cu privire la situația muncitorilor, nu doar a celor din Electrolux, ci și a celor care lucrează la alte fabrici din Satu Mare.Fii primul care comentează! despre "FOTO/VIDEO A treia zi de grevă: Sindicaliști din țară, alături de salariații Electrolux"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Electrolux
Angajații Electrolux, apel către sătmăreni: Este nevoie de solidaritate civică. Nu exclud un marș prin oraș

Închide