La mulți ani, în pace și prietenie! 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

FOTO: revistasinteza.ro

Astăzi este Zioua Maghiarilor de Pretutindeni, eveniment sărbătorit an de la și în județul Satu Mare. Anul acesta, din nefericire, din cauza măsurilor de protecție împotriva COVID 19, manifestările publice au fost anulate de către organizatori. Este vorba despre Organizația Județeană Satu Mare a UDMR, Fundația Sfântul Ștefan și Asociația Tinerilor Maghiari.

”Cu părere de rău vă informăm pe toți cei interesați că evenimentele noastre de duminică sunt anulate, dar acum siguranța și sănătatea oamenilor din Satu Mare este pe primul loc. Să avem grijă unul de celălalt!”, este mesajul primarului municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor.

PresaSM le urează un sincer ”La mulți ani” tuturor sătmărenilor de naționalitate maghiară. Fie ca toți să avem înțelepciunea să trăim în pace și în armonie.

Însemnătatea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 pe 15 martie, dată la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern a Ungariei.  Revoluționarii au preluat puterea, au înființat primul parlament modern maghiar și au format un Guvern condus de Lajos Batthyány. Confruntată cu revoluția de la Viena, care a izbucnit pe 13 martie, monarhia Habsburgică a fost nevoită să accepte noul Guvern al Ungariei.

După înfrângerea revoluției austriece și înlocuirea împăratului Ferdinand I cu nepotul său, Franz Joseph (2 decembrie 1848), monarhia Habsburgică s-a întors împotriva revoluției maghiare. Noul împărat a ordonat dizolvarea Guvernului de la Budapesta.3 Comments on "La mulți ani, în pace și prietenie! 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni"

 1. Felicitări pentru urare! Dați dovadă de civilizație, înțelepciune și bună conviețuire. Din nefericire ei nu ne felicită de ziua națională, nu ne fac urări, dimpotrivă ne jignesc și denigrează.

  View Comment
 2. Tolerantul | martie 15, 2020 at 20:18 |

  Ioan, esti prost si nesimtit!

  View Comment
 3. Tolerantule a spune adevarul anseamna ca esti prost si nesimtit?

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre Ziua maghiarilor de pretutindeni
Ziua Maghiarilor din Satu Mare a fost anulată! Erau așteptați mii de oameni

Închide