FOTO/VIDEO. Protestatarii, mesaj către conducerea CJ Satu Mare: “Intrăm peste ei”

Exasperați și ajunși la capătul răbdărilor, locuitorii din localitățile tranzitate de Autostrada Codrului vor soluții, nu promisiuni. Un nou protest a avut loc astăzi, pe raza comunei Păulești, dar oamenii vor o întâlnire față în față cu cei din conducerea Consiliul Județean, instituție pe care o consideră responsabilă pentru dezastrul de pe drumul județean. Oamenii au dat și un ultimatum. În următoarele 15 zile vor o întâlnire cu președintele CJ, Pataki Csaba, altfel, spun protestatarii “intrăm peste ei”.

Locuitorii comunelor traversate de drumul județean 193 A au ieșit din nou în stradă. Inițial doreau să protesteze chiar în fața Palatului Administrativ, acolo unde își are sediul Consiliul Județean Satu Mare. Primăria municipiului nu le-a dat aprobare, așa că oamenii s-au adunat în Păulești, încercând de acolo să atragă atenția asupra stării precare în care se află una dintre importantele artere rutiere din județ.

Protest pe Autostrada Codrului: “Suntem la capătul răbdării”Sătmărenii spun că nu mai rezistă. Sănătatea le este afectată de praful care se ridică de pe drum, sutele de lei plătite lunar pe reparații îi vor duce la sapă de lemn, în plus, le este îngrădit și accesul la servicii. Intervențiile se fac dificil pe drumul parcă recent trecut prin bombardamente, iar de transport privat cu greu poate fi vorba.

“Nu vin taxiurile la noi. Dacă suni, ți se pune telefonul jos. Știți ce mi-a spus: <<Doamnă, pe drumul acela numai voi puteți circula>>”, a relatat una dintre localnice.

“Suntem la capătul răbdării. Știți cum este să nu poți să îți lași hainele afară la uscat? Știți cum este să nu îți mai vezi copilul pe bicicletă pe marginea drumului (n.red. din cauza prafului)? Nu știți, că nu locuiți aici de cinci ani!”, le-a transmis femeia autorităților județene.

E o situație pe care mulți deja încep să o vadă fără scăpare. Alegerile au venit și au trecut, cam la fel s-a întâmplat și cu promisiunile politicienilor.

“Să meargă să vadă, e o groapă lângă cealaltă. Avem părinți acolo și nu putem merge că ne rupem mașinile. În campanie știu să vină, vin cu liste, după aceea, gata”, a spus o altă localnică.

Nervii sunt întinși la maxim la fiecare drum, fie de frica unor noi vizite pe la mecanic, fie pentru că un drum de doar câțiva kilometri ajunge să fie parcurs în aproape o oră.

“E foarte greu, foarte foarte greu. Cerem soluții concrete” […] “Acum, din Rușeni în Amați ne trebuie 45 de minute”, a spus un localnic din zonă. “Anul ăsta am sărit peste 100 de milioane (lei vechi). Iară îi băgată în service”

“Ieri am scos-o, acum iară ne-a lăsat”, a replicat o sătmăreancă.

Pentru ca să își facă clar auzit mesajul, oamenii au venit înarmați cu pancarte. Iar cele mai multe lozinci au fost îndreptate împotriva Consiliului Județean.

Oamenii vor soluții, nu explicații

Printre cei prezenți la protest a fost și fostul președinte al Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef. Acesta a încercat să stea de vorbă cu oamenii, dar locuitorii sunt tot mai puțin dispuși să asculte explicațiile legate de întortocheata lume birocratică, cea care le ține lor praful în casă, le pune sănătatea în pericol și le trimite mașinile în service.

“Să vă vedem cum umblați voi, dumneavoastră, toți, pe drumul ăsta” și  “Știm poveștile astea de ani, dar nu vedem fapte”, au fost doar câteva dintre replicile de care s-a lovit fostul oficial al CJ Satu Mare.

Într-o intervenție pentru presă, Ștef a precizat ce ar fi făcut în cazul de față, dacă încă se mai afla la frâiele Consiliului Județean.

“Aș fi cerut rezilierea acestui contract în instanță și în paralele începeam acțiunile de întreținere. Era un risc pe care actualul președinte trebuia să și-l asume. Sigur, instanța putea să dea dreptate constructorului, dar era foarte puțin probabil”, a spus Adrian Ștef, fostul președinte al CJ Satu Mare.

Primarii, la fel de revoltați ca cetățenii

Unii dintre primari au fost și ei alături de protestatari, conștienți că drumul prost afectează viața socială și economică a comunităților pe care s-au angajat să le conducă și să le modernizeze.

“Nu s-a schimbat nimic din punct de vedere al structurii. Faptul că văd mai mult interes, inclusiv din partea unor lideri politici, nu poate decât să mă bucure. Îmi pare rău că liderii județeni vizați direct de drum nu sunt prezenți, am înțeles că în sfârșit negociază găsirea unei soluții pe care noi o aveam de mult,” a spus primarul comunei Homoroade din judeţul Satu Mare, Simion Ardelean.

Ardelean a inițiat proteste și în anii precedent și a fost unul dintre liderii locali care au vorbit despre soluțiile pe care Consiliul Județean ar trebui să le ia în calcul pentru repararea drumului județean.

“L-am invitat să vină aici, în fața oamenilor și să le explice oamenilor situația acestui drum. Este de neconceput să se mai poată trăi. Este un drum impracticabil, după cum vedeți,” a spus primarul localității Păulești, Zenoviu Bontea, pe raza căreia s-a derulat protestul.

Mesaj către conducerea Consiliului Județean: “Să vă fie rușine” și “Intrăm peste ei”

Un alt motiv de frustrare pentru locuitori este lipsa unui interlocutor. Oamenii spun că nu au fost primiți de conducerea Consiliului Județean, care le-a transmis că au programul încărcat și multe probleme de rezolvat. Pandemia, spun cetățenii, a fost folosită drept pretext, dar nici atunci când s-a văzut cu reprezentanți ai cetățenilor, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, nu s-a dovedit a fi mai înțelegător, spun locuitorii din zonă.

“Nu ne interesează că ne așteaptă poliția sau secretara. Intrăm peste ei. Peste 15 zile, dacă nu ne acceptă să mergem la dânsul, pașnic, o să mergem cu ceartă. O să intrăm peste ei. Să-i fie rușine că nu-i pasă. […] Să ne dea răspuns oficial. Să facă bine să ne anunțe, pe grup, să ne spună dacă ne primește sau nu. Ce să ne facă la toți. Să vină Poliția să se plimbe pe aici. 15 zile”6 Comments on "FOTO/VIDEO. Protestatarii, mesaj către conducerea CJ Satu Mare: “Intrăm peste ei”"

 1. Se dorește izolarea cetățenilor din Codru.Un asemenea drum nu mai există în România! Ei nu votează cu UDMR. CJ nu îi bagă în seamă.

  View Comment
 2. Prefectul judetului e PNL desteptule

  View Comment
 3. Dar până nu au fost aceștia la putere de ce nu ați intrat peste ei,acel drum nu este de acuma rău a fost antodeauna, este ușor să anvinuiti UDEMERUL

  View Comment
 4. E drum județean deșteptule, deci nu ține de prefect, deșteptule. Ține de Consiliul județean, deșteptule!

  View Comment
 5. Stef doar acum stie ce ar trebui facut ? Cand era el in locul lui Pataki nu a stiut ? Acest drum sa stricat de cand este Pataki ? Papagal sau a inceput campania electorala ! Nici unul nu-i mai bun.Lasa ca vine campania si vor strange semnaturi pe promisiunii ! Stef;PNL/ALDE Traseist / Govor:PSD / Pataki:UDMR sunt egali ne agitam degeaba !

  View Comment
 6. Numai Pataki e în consiliu? Numai UDMR e în consiliu? E de tot râsul. Cert este faptul că există incompetenți în structura consiliului județean, dacă până acuma nu s-a rezolvat problema acestui drum, problemă care ține de mult. Nu se vorbește de altceva la ședințe numai despre cine ce a spus și în ce măsură careva bagă bețe-n roate. Sloganul ” PSD, ALDE, … scalvii UDMR” este de tot râsul. Vă bateți joc de aleșii voștrii. Aste nu este soluție la problema voastră. Luați-i la rost pe aleșii voștrii.
  Utilizez acel drum incredibil și știu cât de dureroasă este situația, din acest punct de vedere le dau dreptate oamenilor, dar să fim serioși ce are partidul sau partidele?

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre autostrada Codrului, Consiliul Județean Satu Mare, Pataki Csaba
FOTO/VIDEO. Protest pe Autostrada Codrului. Drumul județean “arată ca după bombardament”

Închide