FOTO. Hotelul Dacia, în paragină de ani de zile. Proprietarul recunoaște că nu are bani


Hotelul Dacia a fost achiziționat de către Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag (firmă de stat a Ungariei) la sfârșitul anului 2017 de la foștii proprietari, respectiv Beniamin Ţânţaş (50,5%), Felicia Piuian (36,9%) şi Silviu Valentin Sumlas (12,5%), dar de atunci nu a făcut mai nimic. În afară de faptul că s-a pus o prelată pe fațadă și s-a scos o parte din moloz. Aceeași firmă a achiziționat în decembrie 2019 și fostul sediul al Primăriei Carei, dar nici acolo nu a mișcat mai nimic. Așadar, între foștii proprietari români și actualul proprietar maghiar nu există nicio diferență din acest punct de vedere.

Primăria sancționează firma maghiară de stat

Cu toate că au montat schele și plase de protecție pe fațadă, proprietarul Hotelului Dacia – Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag (statul ungar) – nu a făcut nicio altă investiție. Motiv pentru care Primăria Satu Mare s-a văzut nevoită – la mijlocul acestui an – să îi aplice o sancțiune, sub forma majorarării cu 500% a impozitului datorat către bugetul local al municipiului reședință de județ.

Nu au niciun plan concret

Reprezentanții proprietarului (statul ungar) recunosc că nu au niciun plan aprobat, cu atât mai puțin vreun buget pentru demararea lucrărilor. Motiv pentru care nu se cunoaște nici destinația finală a clădirii. Cu toate că, la un moment dat, era vorba despre amenajarea unui hotel.

”Proiectul de reabilitare se află în acest moment în faza de pregătire. Până în acest moment, au fost făcute lucrări minore de conservare, care nu au avut nevoie de autorizație din partea Direcției pentru Cultură. Încă nu s-a luat o decizie cu privire la destinația clădirii. Vom putea să oferim o informație cu privire la o viitoare utilitate a clădirii sau referitor la costurile lucrărilor de reabilitare doar după aprobarea planurilor și a bugetului”, a declarat Dr. Dénes Kővári, reprezentantul  Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, citat de atlatszo.ro

Reamintim faptul că fostul proprietar, omul de afaceri Vasile Țânțaș, a fost condamnat definitiv, la începutul anului 2017, la pedeapsa de un an închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere. De atunci au trecut aproape 4 ani fara vreo schimbare majora, cu excepția proprietarului clădirii. Având în vedere că situația e aceeași, poate că și măsurile de cercetare ar trebui sa fie identice, cum însă nu ne pricepem, lăsăm acest aspect in sarcina celor îndreptățiți.

Planuri doar la nivel verbal și la Carei

Clădirea în care a funcționat Primăria Carei până în anul 2014 are un nou proprietar din decembrie 2019. Cumpărătorul este nimeni altul decât cel care a cumpărat la Satu Mare hotelul DACIA, MANEVI Zártkörű Részvénytársaság – societate cu capital integral de stat, cu sediul în Budapesta, Ungaria.

La nivel declarativ – căci faptic nu s-a făcut mai nimic – investitorul maghiar intenționează să construiască la Carei un hotel.

În octombrie 2020, dr. Baka Levente, manager de proiect în cadrul firmei Manevi ZRT Budapesta, s-a întâlnit cu primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, căruia i-a transmis că până în primăvara anului 2021, firma din Ungaria va depune spre aprobare în Consiliul Local un proiect prin care vor să transforme fostul sediu al Primăriei Carei într-un hotel. Exploatarea hotelului va fi asigurată de firma din țara vecină.

Vorbim despre o clădire construită în 1909, cu două nivele, 65 de încăperi și două curţi interioare de 50 mp și subsol. Este categorizată ca şi monument istoric. Suprafaţa este de 1.944 metri pătraţi.8 Comments on "FOTO. Hotelul Dacia, în paragină de ani de zile. Proprietarul recunoaște că nu are bani"

 1. are touts trei-3- nivele

  View Comment
 2. Ce mare bătaie de joc !!!

  View Comment
 3. Și pe Eugen Kovacs l-o păcălit escrocii din Ungaria ca și pe Kerrskenyi !

  View Comment
 4. Viorica Huzau | noiembrie 30, 2020 at 20:12 |

  Vina cea mai mare o are primarul sătrmanului ,si toți ce care conduc acest oras!!!Un primar iresponsabil!!! Cum naiba sa accepti asa ceva ,cumpara un hotel si nu are bani pentru renovare ,proprietarul actual …si tu ca primar sa tolerezi atâta timp sa-l vezi in continuare o ruină în centrul satmarului hotelul renumit Dacia!

  View Comment
 5. Un troc UDMR și Ungaria!

  View Comment
 6. Cand a fost ruina in vremea lui Tantas atuncea nu ati avut probleme. Acuma plangeti ca unde a ajuns. Totdeauna vina ungurilor, da am inteles.

  View Comment
 7. Greșit, și atunci am scris la fel de critic! Dumneavoastră duceți discuția în zona etnică. Ca de obicei! Orice critică la adresa Ungariei/UDMR din partea noastră, dvs îi conferiți un aspect etnic.

  View Comment
 8. Scuze ca nu am precizat dar eu vorbesc despre commentatori si nu despre Presasm.

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre hotel Dacia, Manevi ZRT Budapesta
Ungaria transformă fostul sediu al Primăriei Carei într-un hotel. La fel ca și Hotelul Dacia din Satu Mare

Închide