Secretul succesului: cum a reușit Satu Mare să aibă cele mai puține cazuri de COVID-19 din România


Județul Satu Mare are o populaţie de peste 386.000 de locuitori şi este un judeţ care are graniţe cu Ungaria și Ucraina, în care peste 5.000 de persoane tranzitează zilnic punctele de frontieră. Cu toate acestea, Satu Mare are doar 82 de cazuri confirmate cu COVID-19. Cele mai puţine înregistrate în vreun judeţ din România!

Directorul Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, Macrina Mihai, a dezvăluit cum a reuşit Satu Mare să se claseze în coada listei judeţelor, la numărul de cazuri COVID-19.

”Am reușit datorită eforturilor comune ale colegilor mei de la Direcția de Sănătate Publică, Prefectura Satu Mare și alte instituții abilitate. De asemenea, un rol important l-a jucat modul în care am reușit să efectuăm rapid anchetele epidemiologice, să depistăm rapid sursa focarelor. Și, nu în ultimul rând, răspunsul pozitiv al populației, care a înțeles să respecte indicațiile specialiștilor”, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică, Macrina Mihai pentru PresaSM.

Prefectul Radu Bud a explicat, la rândul său, că a insistat ca toți cei din alte județe – care au intrat în țară prin PTF Petea – să fie duși spre domicilii și să nu rămână în județul Satu Mare. Cu toate că această măsură a fost aspru criticată de prefecții județelor în cauză, care ar fi vrut ca toți cei intrați în județul Satu Mare să rămână aici.

”Sunt mii de persoane ce intră zilnic în ţară prin Satu Mare şi care ar fi trebuit băgate în carantină la noi în judeţ. Vă daţi seama ce ar fi însemnat asta? Am avut atunci şi cazuri de copii mici, sub 2 ani, confirmaţi cu COVID-19… Şi am luat decizia de atunci să organizăm convoaie bine securizate, care să meargă cu aceste persoane spre localităţile de domiciliu”, spune prefectul Radu Bud, citat de Libertatea.

O altă măsură care s-a dovedit eficientă: înfiinţarea unui laborator pentru analiza testelor la Spitalul Judeţean.

”În martie am decis înființarea laboratorului şi în trei săptămâni am avut laboratorul. Până atunci, noi testam la Cluj, iar laboratorul de acolo a devenit supra-aglomerat, şi aşteptam şi 3-4 zile după rezultate. Ce măsuri poţi să mai iei după 3-4 zile, dacă se descoperă că acea persoană este pozitivă? De la laboratorul Spitalului Judeţean ne vin rezultatele în câteva ore de la recoltare. Putem interveni imediat: se face ancheta epidemiologică, se identifică contacţii, se trece la izolarea lor”, a mai spus Radu Bud pentru sursa citată

FOTO: Echipa de la Satu Mare care face testele pentru depistarea COVID19

Prefectul explică că fiecare secție de spital din județul Satu Mare are cel puțin un salon de izolare.

”În unităţile spitaliceşti nu există acum vreo secţie care să nu aibă saloane de izolare. Orice pacient care vine pe secţie stă la izolare până îi iese testul negativ, şi în tot acest timp personalul medical se comportă cu el şi se protejează ca şi cum el ar fi un pacient infectat”, a precizat prefectul Bud.10 Comments on "Secretul succesului: cum a reușit Satu Mare să aibă cele mai puține cazuri de COVID-19 din România"

 1. Poate ne spune cineva si cate teste se fac zilnic la Satu Mare. Impresia mea este ca se fac putine teste si de aici si numarul mic de cazuri depistate.

  View Comment
 2. E simplu,nu testează,nu sunt persoane infectate. As putea crede minciunile lor dacă județele învecinate,Maramureș si Sălaj ar avea la fel de putini, diferența dintre noi si ei este dat de numărul de testări. In plus, la noi contactii sunt doar izolați, nu testați, așa ca unii clar pot fi pozitivi asimptomatici.Se mint singuri cei de la prefectura si DSP.

  View Comment
 3. Satmarean | iulie 11, 2020 at 22:17 |

  așa cum zici emi. unde si pe cine se fac teste ?.

  View Comment
 4. satmarean | iulie 11, 2020 at 22:59 |

  pai de la inceput pana acum 8500-9000 din care majoritatea la pacientii din spitale. si din ce stiu angajatilor ambulantei. nebunia a fost la inceput, cand umbla pe la pocaiti, sefime, noaptea sa le faca teste directoarea macrin. nu stiti voi ce presiuni si cine se ferea sau cum de marea raceala. ce le debiteaza mintea oamenilor sus pusi/cu multi bani te crucesti.

  View Comment
 5. Daca nu se testeaza normal ca nu se gasesc infectati

  View Comment
 6. Cadru medical | iulie 12, 2020 at 10:11 |

  Și la Satu Mare se fac testări de Covid19 exact așa cum se fac în toată țara, respectiv se testează persoanele suspectate că au boala, persoanele care prezintă simptomatologia și persoanele care urmează să fie internate pentru diferite proceduri medicale!
  Purtați în continuare mască în toate locurile publice, mai ales în cele închise, păstrați distanțarea socială și nu veți avea nevoie de noi!

  View Comment
 7. Szalma Jack | iulie 12, 2020 at 10:43 |

  Titlu de presa:”Coronavirus Satu Mare: Niciun caz nou de COVID-19 în ultimele 48 de ore” ??!!!!! Ok,dar de ce nu specificati cate testari s-au facut la nivelul judetului Satu Mare ???De ce nu cereti,voi PRESSASM, Directiei de Sanatate Publica sa va comunice exact numarul de testari efectuate la nivel de judet ??Daca la nivel national s-au facut 14.000 de testari,cate din acestea au fost facute in judetul Satu Mare??Vad ca unii deja se lauda cu ”succesuri”,in speta prefectul,dar sa ne spuna si cate testari s-au facut,zilnic,cu dovezi ??!!!

  View Comment
 8. Gică Contra | iulie 12, 2020 at 17:13 |

  În articolul în care se lăuda cu marile realizări prefectul a spus că într-o zi au fost efectuate 157 testări. În aceeași zi, în țară au fost efectuate 14.480 testări ceea ce înseamnă o medie de 308 testări/județ. (Am luat în considerare 47 județe, respectiv 41+6 sectoare ale Capitalei). Modul în care am făcut calculul ar fi trebuit să-l ajute pe prefect însă, nu poate fi ajutat. Prefectul spune că au fost 147 teste în județul Satu Mare în aceea zi, adică mai puțin decât jumătatea mediei pe țară. Am comparat ți media totală a testărilor efectuate în județe și cele 6 sectoare ale Bucureștiului. Dacă presa din Satu Mare nu ar linge în … dos autoritățile ar putea ridica și această problemă. Media în țară este de 17.225 testări/județ în întreaga perioadă în timp ce prefectul se laudă cu aprox. 9.500 testări în întreaga perioadă. Am luat cifrele din comunicatele Min. Sănătății. Pentru a afla nr. de testări în intervalul 09.07., ora 13,oo – 10.07., ora 13,00 am făcut diferența între nr. total de testări de testări comunicate în 09.07. și 10.07. Guvernul nu mai dă nr. de testări zilnice. Concluzia? În jud. Satu Mare se testează la jumătate față de media pe țară dar, ne lăudăm ce bine stăm. Un „Cadru sanitar” ne îndeamnă să respectăm recomandările pentru prevenirea infectării. Da, așa trebuie să facem. și cadrele sanitare trebuie să-și întrebe superiorii iar, noi, inclusiv mass-media, trebuie să întrebăm autoritățile de ce în județul Satu Mare se lucrează cu frâna de mână trasă și după accea se lăudăm ce fapte de eroism fac când, în definitiv, nu fac decât să scoată în evidență incapacitatea lor de a gestiona situația la nivelul județului. Faptul că nu testezi nu înseamnă că nu ai infectări. Înseamnă că e foarte posibil să ai în derulare o situație pe care nu o cunoști în adevărata dimensiune. Și, asta nu înseamnă, mici pe departe, o eficientă gestionare a situației.

  View Comment
 9. budule nu ai nici un merit la aceasta la fel ca lucovit orban,serbus prefecule ,ori cu tine ori fara tine judetul e tot la fel ,in rest gunoaie.

  View Comment
 10. Badea Gheorghe | iulie 13, 2020 at 08:17 |

  @Gică Contra: Și cum ai vrea tu să facă testări mai multe?!? Dacă ar veni inspectorii DSP la tine să te testeze, când stai tu liniștit pă floaster sorbind cafeaua (dusă de acasă în sticluța de sirop de tuse, că-i mai “eftin”), știind că dacă ieși pozitiv (chiar și fals pozitiv) nu mai ajungi acasă ci direct la spital, i-ai lăsa să te testeze?!?

  View Comment

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.
Mai multe despre coronavirus Satu Mare, Județul Satu Mare
COVID-19 Satu Mare: Niciun caz la Satu Mare în ultimele 48 de ore. Record la nivel național

Închide